Het aanbod van tekstschrijvers groeit de laatste jaren explosief. Toch is deze markt nog lang niet verzadigd. De vraag naar goede tekstschrijvers stijgt namelijk nog harder. Een (taal)docent is bij uitstek een goede kandidaat om tekstschrijver te worden. Wellicht als bijbaan?

Wat doet een tekstschrijver?
Een tekstschrijver is voornamelijk bezig met het creëren van content (bv. blogs, website teksten of reclameteksten). Daarnaast houdt de tekstschrijver zich bezig met slagzinnen, interviews en het corrigeren van bestaande teksten (nakijkwerk). De tekstschrijver gaat in principe pas aan de slag na het ontvangen van een opdracht, maar kan ook bijvoorbeeld eerder geschreven teksten te koop aanbieden. Een tekstschrijver is meestal werkzaam als ZZP'er. Om opdrachten te krijgen biedt de tekstschrijver zijn diensten aan via verschillende kanalen. Zo zijn er bijvoorbeeld een hoop websites die een overzicht bieden van tekstschrijvers en waar potentiële klanten naartoe gaan om een tekstschrijver te vinden. Een goed voorbeeld hiervan is Tekstschrijvers.net.

Wat kan ik hier als docent mee?
Een (taal)docent is bij uitstek geschikt voor het werk als tekstschrijver. Docenten hebben over het algemeen een goede kennis van talen en een nette- en overzichtelijke schrijfstijl. Hoewel je het als docent waarschijnlijk al erg druk hebt, is het misschien toch interessant eens te kijken of het schrijven van teksten een leuke bijbaan kan zijn. Zeker als je een snelle schrijver bent, kun je met het schrijven van teksten een goed extra inkomen verdienen.

Wat kan ik ermee verdienen?
Veruit de meeste tekstschrijvers rekenen een bepaald tarief per woord. 2 cent bijvoorbeeld. Hoeveel je dan verdient als tekstschrijver is dan uiteraard afhankelijk van de snelheid waarmee je een bepaalde tekst samenstelt. Gemiddeld genomen verdient een tekstschrijver ongeveer 30 euro per uur. Om dit te verdienen, dien je dan 1500 woorden per uur te kunnen schrijven over een bepaald onderwerp. Nou kan dit waarschijnlijk gemakkelijk over een onderwerp waar je genoeg over weet, maar als tekstschrijver krijg je ook geregeld opdrachten waar je weinig tot niets over weet. Je zult je dan eerst moeten inlezen en verdiepen in het onderwerp om een kwalitatieve tekst te kunnen schrijven. De meeste tekstschrijvers rekenen in dit geval een iets hogere prijs per woord. Zo kun je voorstellen in plaats van 2 cent per woord, 2,5 cent per woord te rekenen. Ook de tijd die je dan besteed aan het inlezen wordt dan vergoedt.

Overigens zijn er ook verschillende websites beschikbaar waar je per artikel betaald krijgt. Een goed voorbeeld hiervan is ook weer de actie op Tekstschrijvers.net waarbij nieuwe schrijvers kunnen kiezen voor een aantrekkelijke korting op de diensten, of een geldbedrag van 5 euro voor een artikel over de website.

VorigeDocent loopt groot risico op gehoorschade
VolgendeOplossingen voor het lerarentekort onder de loep: verlaging instroom
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter