Kinderen zijn niet altijd even energiebewust. Maar om verdere opwarming van de aarde te voorkomen, is het belangrijk dat onze volgende generatie al vroeg leert om zuinig om te gaan met energie. Hoe kun je hier als docent aan bijdragen?

Geef het goede voorbeeld
Heel belangrijk: zorg ervoor dat je zelf het goede voorbeeld geeft in de klas. Zet dus geen ramen open wanneer de verwarming staat te loeien. En is er genoeg daglicht in het klaslokaal? Laat de lichten dan uit. Maak je gebruik van een smartboard? Laat deze dan niet onnodig aanstaan als je hem niet gebruikt. Hetzelfde geldt voor computers, laat deze niet op stand-by staan maar schakel ze volledig uit.

Leg uit waarom energie besparen belangrijk is
Leg uit wáárom energie besparen zo belangrijk is. Wat is energie precies, waar komt gas en stroom vandaan, wat is het verschil tussen grijs en groen, wat voor invloed heeft energieverbruik op ons klimaat en waarom willen we zo weinig mogelijk energie verbruiken? Hier denken kinderen vaak nog niet over na. Zodra ze weten waarom energiebesparing belangrijk is, zullen ze ook meer motivatie hebben om zuinig met energie om te gaan.

Spreekbeurt over energie
Is een van de kinderen nog op zoek naar een onderwerp voor een spreekbeurt? Dan kun je ook het onderwerp energiebesparing voorstellen. Hier is veel informatie over te vinden op het internet. En op deze manier leert een van de leerlingen veel over energiebesparing, en kan deze het op een manier die voor kinderen begrijpelijk is uitleggen aan de hele klas.

Maak er een spelletje van
Maak van energie besparen een spelletje. Er zijn verschillende tools en apps die jullie kunnen gebruiken om het energieverbruik in de klas te meten. Je kunt dan soms zelfs op dagniveau zien hoeveel energie er verbruikt wordt. Stel samen met de klas doelen, per week of per dag bijvoorbeeld. Je kunt ook een leuke beloning bedenken voor het behalen van deze doelen. Je kunt dit op individueel niveau doen, met de hele klas of je kunt de kinderen in teams indelen. Dat is meteen goed om de samenwerking te stimuleren.

Doe mee aan Warmetruiendag
Elk jaar in februari vindt Warmetruiendag plaats. Dit is een initiatief van Klimaatverbond Nederland. Op deze dag zetten veel Nederlanders de thermostaat één graadje lager. Dat lijkt misschien weinig, maar per graad wordt er 6% energie en dus ook 6% CO2 bespaard. Dus: zet de verwarming die dag een graadje lager, en roep alle ouders op hun kinderen een warme trui aan te doen! Ook kun je gebruikmaken van het les- en filmmateriaal dat de organisatie van Warmetruiendag aanbiedt aan docenten en scholen. Hiermee wordt het belang van energiebesparing op een leuke en makkelijk manier aan kinderen uitgelegd – met een beetje hulp van de superheld Warmetruienman.

Energie én geld besparen
Door zuinig om te gaan met energie, kan er in een schoolgebouw ook veel geld bespaard worden. Combineer energiebesparing met energie vergelijken, dan houdt de school al helemaal flink wat geld over. Bundel de krachten en zet je hier samen met de schooldirectie en andere docenten voor in. Het geld dat overblijft kunnen jullie gezamenlijk gebruiken voor bijvoorbeeld een leuke activiteit voor de kinderen of voor nieuw lesmateriaal.

VorigeScholen op dreef met regels eindtoets
VolgendeLerarentekort loopt langzamer op, maar actie blijft nodig
Reacties (1)
Gebruiker
Naam: Wim van der Does
3-10-2021

Probeer de kinderen een gevoel te geven bij energie, net zo als je een gevoel heb bij 12 euro 75 of 5 kilo of 2 liter. De oorzaak hiervan is dat energie verkocht wordt in liters (benzine), kg (butaan), m3 (aardgas), Gj (stadsverwarming), kWh (elektriciteit enz..
Een werkbare eenheid voor energie is kWh (joules is voor hele kleine hoeveelheden). Met 0,1 kWh kan je 1 liter water koken, in 1 m3 aardgas zit 9,8 kWh (afgerond 10) dus voldoende voor 100 liter water te koken. In 1 liter benzine zit 9,7 kWh (afgerond 10), als je benzine auto 1 op 10 rijd verbruikt hij net zoveel energie tussen 2 hectometerpaaltjes om 1 liter water te koken. Dit zijn leuke sommen waarmee de leerling een gevoel krijgt bij energie.
Een zonnepaneel die 1 kWh aan de wasmachine levert bespaart hiermee de verbranding van 3 kWh aan fossiele energie in een elektriciteit centrale, een centrale heeft een rendement van 43 % en het elektriciteitsnetwerk geeft ook 10% verlies.
Laat kinderen uitzoeken hoeveel kWh er in 1 liter benzine zit en 1 m3 aardgas, 1 kg butaan, 1 liter kerosine, Laat hierachter zetten wat de kosten zijn per kWh om goed te kunnen vergelijken, laat eventueel ook de hoeveelheid CO2 uitstoot per kWh uitrekenen. Op deze manier krijg je een gevoel bij energie.
Een benzine auto gebruikt 5 tot 10 liter benzine voor 100 km dat is 50 tot 100 kWh. Een gemiddelde elektrische auto moet met 20 kWh worden opgeladen om 100 km te kunnen rijden.
Op al ons voedsel staat hoeveel energie er in zit, maar als we energiekopen hebben geen idee hoeveel energie we gekocht hebben.
Ik hoop dat deze andere kijk op energie onze volgende generatie wel berekend en bewust met energie om kan gaan.

Vriendelijk groeten,
Wim.

Laat een reactie achter