Steeds meer groep acht-leerlingen bezitten een smartphone

Onder leerlingen is de smartphone veruit het meest gebruikte apparaat voor mobiel internet buitenshuis. Enkele jaren geleden bezitten voornamelijk leerlingen van middelbare scholen een smartphone, maar ook steeds maar basisschool-scholieren lopen tegenwoordig met een mobieltje rond. Whatsappen, Facebooken en Instagrammen op het schoolplein is anno 2016 niet opmerkelijk meer. Nieuw onderzoek onderstreept deze ontwikkeling. Maar liefst 86 procent van de leerlingen van groep acht hebben momenteel al een smartphone. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het CBS.

Stijgend percentage

De leerlingen uit groep acht besteden hun tijd voornamelijk aan Whatsapp, sociale netwerken en games, zo blijkt uit de cijfers. Ook video's kijken via kanalen zoals YouTube en Dumpert zijn erg populair. Momenteel is de game Pokemon Go nog altijd een heuse rage op het schoolplein. Veel scholen en docenten moeten de leerlingen in de gaten houden dat zij niet van het schoolplein af gaan om Pokemon in de buurt te gaan vangen. Het afgelopen jaar hadden bijna alle jongeren van 18 tot 25 jaar al toegang tot mobiel internet buitenshuis en op de scholen, maar dus ook bij kinderen in groep acht begint het deze vormen aan te nemen. Vier jaar geleden lag dit percentage nog op 70 procent, maar dit is de afgelopen jaren flink gestegen naar 86 procent.

Smartphone vaak door ouders vergoed

De smartphone blijkt vooral bij leerlingen van de basisschool te worden betaald door de ouders van de leerlingen. Vaak hebben deze leerlingen nog geen bijbaantje, waardoor het voor hen nog niet mogelijk is een smartphone aan te schaffen. Op de middelbare school moeten veel leerlingen hun mobiel wel zelf betalen van hun bijverdiensten. Uit het onderzoek blijkt echter dat een grotendeel van de ouders het telefoon- of sim only abonnement van brugklassers nog altijd betaald.

Kinderen worden steeds jonger smartphone-bezitter

Niet alleen in groep acht is het bezit van een smartphone normaal. Zelfs in groep vijf bezit maar liefst één op de vijf kinderen al een mobiele telefoon. Er wordt verwacht dat de percentages de komende jaren nog verder zullen stijgen. Hoeveel procent van de leerlingen een sim only abonnement, abonnement met toestel of juist een prepaid sim kaart heeft, komt niet naar voren in het onderzoek. Ook komt in het onderzoek niet naar voren voor welke provider de meeste leerlingen kiezen. Volgens Simonlyvergelijken.nl kiezen momenteel de meeste leerlingen voor een abonnement bij Tele2.

VorigeDekker wil betere overstap naar groep 3 voor kleuters
VolgendeVliegende start voor Nationale Wetenschapsagenda
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter