Hoe zit het ook alweer wanneer je advocaat wilt worden? Als je advocaat wilt worden heb je eerst een VWO diploma nodig, daarna kun je een universitaire opleiding volgen aan een van de negen universiteiten in Nederland, waar je rechten kunt gaan studeren.

Een rechtenstudie biedt veel mogelijkheden, want er zijn verschillende vormen te onderscheiden binnen het recht. Je kunt bijvoorbeeld Nederlands Recht gaan studeren, deze richting noemen ze ook wel Toga Master, dit is eigenlijk de beste richting als je de kant van de advocatuur op wilt. Het Nederlands Recht richt zich voornamelijk op, hoe de wetten en regels gehanteerd moeten worden, je hoeft niet alle ins en outs van het wetboek te kennen, maar je moet wel weten hoe je het wetboek moet gebruiken in ons rechtssysteem. In deze studie leer je onder andere hoe je problemen op juridisch gebied kunt onderzoeken, en hoe je ze dan, aan de hand van de wet, kunt oplossen. De rechtenstudie geeft je de mogelijkheid om je op een bepaald juridisch gedeelte van je rechtenstudie te richten.

Bachelor

Tijdens de Bachelor opleiding, (eerste drie van de studie) leer je in eerste instantie de algemene dingen die met rechten en wetten te maken hebben in Nederland.

Master

Na de Bachelor opleiding kun je de Master opleiding volgen, tijdens de Master opleiding ga je je verder ontwikkelen in een bepaald gedeelte van je Bachelor opleiding.

Advocaat

Als je de studie Rechten hebt afgerond dan ben je jurist, je kunt als jurist aan de slag in een bedrijf of overheidsinstelling, daarna kun je alsnog besluiten om advocaat te worden. Je gaat dan de beroepsopleiding Advocatuur doen, deze opleiding duurt drie jaar en die volg je bij een advocatenkantoor. Vanaf het moment dat je opleiding start ben je advocaat stagiair maar beroepsmatig ben je gewoon advocaat. Je bent pas officieel advocaat als je de beroepsopleiding met succes hebt afgerond. Je kunt je later uiteraard specialiseren tot bijvoorbeeld echtscheidingsadvocaat of strafrecht advocaat.

HBO Opleiding

Je kunt ook advocaat worden via het HBO. Via de HBO rechten opleiding heb je twee mogelijkheden om advocaat te worden, als je je HBO rechten propedeuse hebt gehaald, kun je bij veel universiteiten worden toegelaten tot de universitaire opleiding rechten. De tweede mogelijkheid is, als je de gehele opleiding rechten HBO hebt afgerond kun je via een extra jaar worden toegelaten tot de opleiding universitaire opleiding rechten. Deze regeling voor HBO studenten kan per universiteit wel verschillen, dus het is wel raadzaam hier informatie over in te winnen.

VorigeEr is meer nodig om voorbij de smalle kijk op onderwijskwaliteit te komen
VolgendeLeraar leert in eigen tijd
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter