Check je zorgverzekering elk jaar voor 1 januari

Iedereen in Nederland is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Je kunt deze één keer per jaar wijzigen, namelijk per 1 januari. Het is verstandig gebruik te maken van deze mogelijkheid en elk jaar kritisch te kijken of je bestaande zorgverzekering nog wel de beste keuze voor je is. Zowel je eigen situatie als de tarieven van de verzekeringspremies kunnen veranderen van jaar tot jaar. Welke keuzes heb je en hoe zit dat eigenlijk met overstappen? Dat lees je hier.

Is het slim om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten?
Standaard ben je verzekerd met een basis zorgverzekering, maar dit dekt niet alles. Als je wilt, kun je aanvullende zorgverzekeringen afsluiten. Of dit verstandig is, hangt van je persoonlijke situatie af. Stel dat je bijvoorbeeld rugklachten hebt en verwacht dat je hiervoor fysiotherapie nodig zult hebben. In de basis zorgverzekering wordt fysiotherapie niet gedekt, maar je kunt je hier wel aanvullend voor verzekeren. Verwacht je volgend jaar een kindje te krijgen? Dan wil je wellicht een aanvullende verzekering voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak. Tandartskosten kun je ook aanvullend verzekeren. Uiteraard betaal je extra voor een aanvullende zorgverzekering, dus weeg je opties goed af. Zo is het bijvoorbeeld niet altijd voordelig om je aanvullend te verzekeren voor lenzen: soms is zelf aanschaffen goedkoper dan de extra premie betalen.

Ook voor de basis zorgverzekering heb je keuzes
Zelfs als je geen aanvullende verzekering afsluit, heb je keuzes te maken. Je kunt de basisverzekering natuurlijk bij verschillende verzekeraars afsluiten. Behalve de prijs verschillen zorgverzekeraars sterk op één aspect: de keuze in zorgaanbieders. Sommige verzekeraars werken met een vrije zorgkeuze. Naar welk ziekenhuis of welke praktijk je ook gaat, je kosten worden vergoed (mits de behandeling binnen de verzekering valt). Andere verzekeraars hebben een zogenaamde naturapolis. Afhankelijk van de zorgaanbieder worden je kosten volledig, gedeeltelijk of niet vergoed. Zo is met bepaalde ziekenhuizen een contract afgesloten. De naturapolis helpt de kosten laag te houden. Ook dien je een keuze te maken in de hoogte van het eigen risico. Er bestaat een verplicht eigen risico, maar je kunt ervoor kiezen dit te verhogen. Dat levert je een aanzienlijke korting op op je premie. Hou er rekening mee dat je wel honderden euro's moet betalen mocht je zorgkosten maken die onder het eigen risico vallen.

Hoe vind je de juiste zorgverzekering voor jou?
Zoals je ziet heb je een hoop keuzes te maken. Om de beste zorgverzekering te zoeken, is het belangrijk om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken. Zo krijg je een overzicht van zorgverzekeraars die een mooi aanbod voor je hebben. Dat helpt je ook om snel de goedkoopste zorgverzekering te vinden. Als je een zorgverzekering hebt gevonden en wilt overstappen, dan kan je nieuwe verzekeraar er meestal voor zorgen dat je oude contract wordt opgezegd.

VorigeHoogbegaafdheid op de middelbare school
VolgendeVoorwaarden voor vrijstelling leerplicht verzwaard
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter