Als je docent bent, of werkt op een school, dan is het uiteraard van groot belang dat de kinderen rond de school veilig op de fiets kunnen bewegen. Het is een van de voorwaarden voor een veilig klimaat rondom de school. Maar wat is hier concreet nu eigenlijk allemaal voor nodig? Om je hier op de meest verantwoorde manier wat mee op weg te helpen, zetten we in dit artikel een aantal belangrijke tips onder elkaar.

Kwaliteit van sloten
Allereerst is het essentieel dat aan de kinderen en de ouders wordt verteld goede fietssloten aan te schaffen. Door goede sloten met een ART-keurmerk zal het aantal diefstallen zeker afnemen. Hierdoor zal er een prettigere sfeer ontstaan, en een veiliger gevoel onder ouders en kinderen.

Zichtbaarheid op de fiets
Om kinderen echt veilig op kinderfietsen te kunnen laten rijden, is het belangrijk dat voldoende aandacht wordt besteed aan de zichtbaarheid op de fiets. Denk hierbij aan fluorescerende strepen op de banden van de fietsen en goede verlichting. Maar ook op de kleding van de kinderen kunnen lichtgevende strepen worden aangebracht, zodat de kinderen altijd zichtbaar zullen zijn, ook in mist en donkerte.

Overzichtelijkheid
In het belang van de veiligheid van de kinderen is het belangrijk dat de verkeerssituatie rondom de school overzichtelijk is, en het liefst rustig. De school kan hier zelf iets in betekenen, door ervoor te zorgen dat de auto’s in duidelijke parkeervakken staan, obstakels die het zicht belemmeren worden weggehaald en fietsers alleen toe te staan over de weg te rijden. Het belang van het aanhouden en volgen van verkeersregels moet duidelijk aan de kinderen worden overgebracht binnen de lessen.

Stel eigen verkeersregels op
Kinderen vinden duidelijkheid prettig, en ervaren rust als er heldere regels gelden. Stel samen met ouders verkeersregels op, die gelden voor de omgeving van de school. Deze zouden op de website van de school gezet kunnen worden, of in de schoolkrant. Een perfecte manier om de kinderen houvast te geven, en tevens de veiligheid die ze zo hard nodig hebben.

Op de website van de Rijksoverheid staan alle verkeersregels op een rijtje. Als iedereen op school de regels volgt, zal er onvermijdelijk een veilige cultuur ontstaan, en zullen de kinderen ook geneigd zijn kinderen die zich niet aan de regels houden aan te spreken op hun gedrag. Eigen regels bieden dus niet alleen een veilige situatie, maar dragen ook bij aan de ontwikkeling van verantwoordelijkheidsgevoel bij leerlingen.

VorigeEindexamens beter gemaakt: ruim 3300 keer cum laude
VolgendeKansenongelijkheid neemt sterk toe in het voortgezet onderwijs
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter