Het lerarenregister gaat er komen. De tweede kamer heeft deze week het wetsvoorstel 'Beroep Leraar' welke het register regelt, aangenomen. Wat betekent dit voor docenten?

Voor wie is registreren verplicht?
Een registratie in het lerarenregister is verplicht vanaf 2017 voor docenten die werkzaam zijn in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en speciaal (voortgezet) onderwijs. De registratie is verplicht voor docenten die 0,2fte of meer voor de klas staan. Met de registratie laat de docent zien bevoegd en bekwaam te zijn.

Een van de doelen van het lerarenregister is om docenten te verplichten hun professionalisering bij te houden en te waarborgen. Deze professionalisering (nascholing) mag door de docent zelf ingevuld worden. Voor elke docent ligt een nascholingsbudget van 500 euro klaar om dit in te vullen.

Wildgroei aan nascholingsactiviteiten
Met de komst van het lerarenregister en het vastgestelde nascholingsbudget, begint het getouwtrek tussen bedrijven die dit budget graag binnenhalen. Een voorbeeld daarvan is de nascholing die verschillende docenten in mei van dit jaar hebben genoten in het Beatrix theater in Utrecht. Kosten? Precies 500 euro. Het evenement werd daarnaast gesponsord door een tablet fabrikant die elke inschrijver voor het evenement een gratis tablet aanbood.

Is het gewenst dat docenten voor nascholing worden gelokt op een manier die tot op heden slechts voor consumenten gebruikt werd? De vraag is of dit de professionaliteit van de docent daadwerkelijk zal gaan verhogen, of dat nascholing in de toekomst slechts een 'leuk dagje uit' wordt waarbij door bedrijven leuke acties worden geboden om klanten te trekken.