Uit heel Nederland hebben de dertig beste vo-scholen zich geplaatst voor de finale van het NK Debatteren voor Scholieren op zaterdag 23 januari. De dertig topscholen gaan op de Universiteit Utrecht verbaal strijden om de titel ‘Nederlands Kampioen’. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft de beste debater van het Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren en de beste debater van het landelijke MBO debattoernooi 2015/2016 de unieke kans om als jongerenvertegenwoordigers onder leiding van Minister Ploumen deel te nemen aan de World Humanitarian Summit in Istanbul.

Het NK Debatteren voor Scholieren is de grootste scholierencompetitie voor de bovenbouw havo/vwo en wordt sinds 1998 jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Ministerie van Veiligheid en Justitie en de Universiteit Utrecht. De Universiteit Utrecht moedigt scholieren graag aan extra activiteiten te ontwikkelen naast hun schoolcarrière en is daarom gastheer voor dit NK voor scholieren.

Op zaterdag 23 januari verzamelen zich op Universiteit Utrecht 400 havo/vwo-scholieren om elkaar verbaal te lijf te gaan. Maanden is geoefend en gezweet om tot de debattop door te dringen. Na drie voorronden onder 124 scholen in Hilversum, zijn de dertig finalisten gedegen kanshebbers om de titel Nederlands Kampioen te veroveren. “Door te debatteren ontwikkelen leerlingen vaardigheden die essentieel zijn voor de 21ste eeuw. Zelfvertrouwen, presenteren, mondelinge taalvaardigheid en kritische denkvaardigheid zijn kwaliteiten waar ze hun hele leven lang profijt van hebben’’, aldus voorzitter Roderik van Grieken.

Stellingen
De scholieren bereiden de stellingen van te voren voor, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Hierdoor leren zij zich verplaatsen in beide posities. Ook volgen ter plekke improvisatiestellingen: één improvisatiestelling zal op de finaledag door niemand minder dan bekend televisiemaker en debatliefhebber Jort Kelder worden aangekondigd.

De scholieren zullen o.a. over de volgende voorbereide stellingen het debat aangaan:

• Nederland moet deelnemen aan de bombardementen tegen ISIS in Syrië
• Arme landen moeten de basisscholing van allen verkiezen boven de universitaire scholing van enkelen
• De overheid moet religieuze instellingen, waar extremistisch gedachtegoed openlijk wordt gepredikt, sluiten

World Humanitarian Summit 2016
VN Secretaris-Generaal Ban Ki-moon roept op tot wereldwijde actie om slachtoffers van humanitaire crises en rampen beter, sneller, innovatiever en efficiënter te ondersteunen. Dit is hard nodig, want er zijn sinds de Tweede Wereldoorlog nog nooit zoveel mensen op de vlucht geweest voor rampen en conflicten. Meer dan 60 miljoen mensen, waarvan de helft kinderen, hebben huis en haard moeten achterlaten. De financiële kosten van humanitaire crises en natuurrampen zijn de laatste twintig jaar alsmaar gestegen. Het financieringstekort van deze hulp is nog nooit zo groot geweest: de teller staat op een tekort van 10 miljard USD.

Tijdens de World Humanitarian Summit die plaatsvindt op 23 en 24 mei 2016 komen wereldleiders, het maatschappelijk middenveld, humanitaire organisaties, vertegenwoordigers van slachtoffers van crises en rampen en de private sector bijeen om oplossingen te zoeken voor de hoge humanitaire noden in de wereld. De jongerenvertegenwoordigers krijgen in Istanbul de kans om mee te denken over de humanitaire kwesties die tijdens de internationale top aan bod komen.

De eerste winnaar zal na de finale van Nederlands Kampioenschap Debatteren voor Scholieren op 23 januari bekend gemaakt worden. Minister Ploumen zal persoonlijk aanwezig zijn bij de finale van het landelijke MBO debattoernooi op 5 februari om de finalestelling toe te lichten en de tweede winnaar aan te kondigen.

VorigeMeer ruimte voor nieuwe scholen
VolgendeBN’ers laten kinderen wegdromen met bijzonder voorleesboek voor het Ronald McDonald Kinderfonds
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter