Leraren die korter dan drie jaar voor de klas staan, kunnen deelnemen aan een traineeprogramma. De lerarenopleiding van De Haagse Hogeschool en schoolbesturen De Haagse Scholen en Librijn hebben dit afgesproken. Het doel is startende leraren gestructureerd te ondersteunen in hun ontwikkeling. Een coachtraject geeft de leraren ‘training on the job’, diverse studiemiddagen geven praktische en actuele inzichten die direct toepasbaar zijn in de eigen onderwijspraktijk.

Het traineeship startte op 22 september 2015 met een conferentie, georganiseerd voor alle 130 leraren die korter dan drie jaar voor de klas staan en werken bij scholen voor openbaar basisonderwijs in Delft, Den Haag en Rijswijk van beide schoolbesturen.

De Pabo van De Haagse Hogeschool, De Haagse Scholen en Librijn hebben dit traineeship samen opgezet als uitwerking van de subsidieregeling ‘Versterking samenwerking lerarenopleidingen en scholen’. Doel is om leerkrachten binnen drie jaar van ‘startbekwaam’ te begeleiden naar ‘basisbekwaam’, zoals in de onderwijs-cao is afgesproken.

“Het traineeship is een fantastische kans voor startende leraren. Door coaching en de studiemiddagen hopen we uitval te verminderen en leerkrachten enthousiast te houden voor het vak”, aldus Bert Klompmaker, directeur en bestuurder van Librijn. “Daarnaast zijn we op deze manier een aantrekkelijke werkgever. En dat kan in tijden van een tekort aan leraren in ons voordeel werken.”

Niet alleen beginnende leraren en schoolbesturen zijn gebaat bij het traineeship, ook de lerarenopleiding gebruikt de feedback van leraren en de kennis en ervaring die tijdens de studiemiddagen wordt gedeeld om het aanbod nog beter op de praktijk aan te laten sluiten.

VorigeExtra geld voor nieuwe Vakroutes
VolgendeGebruik tablets in het onderwijs blijft stijgen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter