Vanochtend hebben ruim vierduizend schoolkinderen voor het eerst kennis gemaakt het onderwijsprogramma Scratch. Deze lesmethode is bedoeld om jonge kinderen digitaal vaardig te maken en de principes van programmeren bij te brengen.

Dat gebeurde tijdens het eerste landelijke CodeUur dat vanuit Science Center NEMO werd gelanceerd door directeur Stichting CodeUur Ronilla Snellen en de Amsterdamse wethouder economische zaken Kajsa Ollongren. Groep 8 van basisschool De Kleine Reus ging om 9 uur van start met het landelijke CodeUur.

De digitalisering heeft een enorm effect op de arbeidsmarkt. Banen van nu bestaan in de toekomst niet meer en er is steeds meer behoefte aan technologische expertise. Volgens de Stichting CodeUur worden kinderen nu nog onvoldoende opgeleid voor de toekomst. Programmeren is een belangrijke nieuwe taal. Voorheen leerden we aap, noot, mies nu zijn er Java, HTML en Python.

Kajsa Ollongren: “Het is echt tijd dat alle kinderen leren programmeren. Dat is even noodzakelijk als lessen in rekenen en taal. Kinderen hebben kennis van computertaal nodig, welke baan ze later ook krijgen. Denk aan een monteur die moet weten hoe een 3D-printer werkt.”

Een CodeUur wordt gegeven door een programmeur uit het bedrijfsleven. Kinderen leren basisvaardigheden die onmisbaar voor de manier waarop wij ons leven hebben ingericht. CodeUur wil het vak programmeren te introduceren op scholen. Kinderen worden zo opgeleid tot zelfstandige denkers die niet alleen digitaal consumeren, maar ook in de toekomst ook online creators worden. De landelijke aftrap is georganiseerd door Stichting CodeUur in samenwerking met StartupAmsterdam en tientallen partners.

De stad Amsterdam zet vol in op programmeren op scholen. Kajsa Ollongren presenteert 6 maart een samenwerking tussen StartupAmsterdam en CodeUur. Het doel is om binnen drie jaar alle basisscholen te laten deelnemen aan een CodeUur. Een aantal Amsterdamse scholen heeft nu al het voornemen om na de zomer wekelijks een les in programmeren aan te bieden. Daarnaast heeft de Stichting de ambitie dat programmeren wordt opgenomen in het landelijk curriculum van het Primair Onderwijs. Hierin wordt samengewerkt met het team van StartupDelta dat onder leiding van Neelie Kroes ook inzet op programmeren op scholen.

Na 6 maart kan een basisschool elke vrijdag een CodeUur aanvragen via www.codeuur.nl. Stichting CodeUur is een unieke samenwerking tussen scholen, het bedrijfsleven en de overheid.

VorigeNieuwsuur: 'Scholen onterecht op vingers getikt om anti-pestprogramma's'
VolgendeKabinet investeert ruim €50 miljoen in aanpak taal- en leesbevordering
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter