Door de cocktail van een pensioengolf, minder krimp en weinig aanmeldingen op de pabo, schiet het verwachte tekort aan leraren basisonderwijs in 2025 omhoog naar minimaal achtduizend leraren. Ondanks krimp zullen in het voortgezet onderwijs tekorten blijven bij exacte vakken en talen. Het mbo krijgt het moeilijk als de economie verder aantrekt.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs stuurde gisteren samen met zijn Kamerbrief over de arbeidsmarkt een dik pak onderzoeken mee. Daaruit blijkt onder meer dat er de komende jaren veel banen in het basisonderwijs bijkomen, terwijl de tekorten in het voortgezet onderwijs zich concentreren bij de exacte vakken en een aantal talen. Een overzicht per sector.

Basisonderwijs
‘Zeker voor jongeren die net van de pabo komen en nu moeilijk een baan kunnen vinden, is het wellicht moeilijk te geloven dat de arbeidsmarkt de komende jaren sterk zal verbeteren’, zo staat in de brief van het ministerie. Nu al zijn er in de Randstad meer vacatures, meestal omdat daar geen krimp, maar groei is. Onderzoeksbureau Centerdata verwacht dat door de cocktail van minder krimp, een grote golf van gepensioneerden en een forse daling van de aanmeldingen bij de pabo, de tekorten de komende jaren snel zullen oplopen als het beleid niet verandert.

Nu al merken jongeren dat er in de grote steden in het westen voldoende banen zijn. Voor 2016 wordt al een tekort van rond de duizend leraren basisonderwijs verwacht, eerst in de Randstad, maar in de jaren daarna zal in het hele land duidelijk worden dat er in het basisonderwijs weer werk is. Daarna loopt het tekort snel op naar vierduizend in 2020.

Vorig jaar nog rekende Centerdata voor 2025 op een tekort van 6.500 leraren basisonderwijs. Dat is nu, onder meer door de dip in aanmeldingen op de pabo, bijgesteld naar tenminste achtduizend. Wel zijn er grote regionale verschillen. Op een paar regio’s na – het noorden van Groningen – zullen scholen overal op zoek zijn naar leraren. In de Randstad worden de problemen het grootst, daar zal de vacaturedruk kunnen stijgen tot 9 procent.

Lees hier het hele artikel

VorigeBussemaker: extra begeleidingsplekken voor vluchtelingstudenten
VolgendeActuele stand van zaken over scholing vluchtelingenkinderen
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter