Basisscholen passen uiterlijk Zwarte Piet amper aan

Zwarte Piet blijft tijdens het sinterklaasfeest op basisscholen in veel gevallen hetzelfde uiterlijk houden. Op twee procent van de basisscholen gaat de knecht van Sinterklaas er anders uitzien. Dat blijkt zaterdag uit onderzoek van vakbond CNV Onderwijs en het AD onder ruim vierduizend CNV-leden.

De vakbond onderzocht in hoeverre de discussie over de vraag of Zwarte Piet racistisch is invloed heeft op de sinterklaasviering op basisscholen. Ruim de helft van de basisscholen verandert niets aan de viering, 42 procent weet nog niet welke rol Zwarte Piet gaat krijgen.

Van de respondenten vindt 57 procent de pietendiscussie onzin, zo blijkt uit het onderzoek. Scholen geven aan dat ze het feest niet veranderen omdat de discussie bij hen niet speelt, ze Zwarte Piet niet racistisch vinden of omdat ze niet aan een traditie willen tornen. Op scholen met veelal donkere leerlingen wordt weinig aan het sinterklaasfeest gedaan. ‘Opvallend’, aldus de onderzoekers.

Scholen die wel het sinterklaasfeest aanpakken doen dat veelal door naast Zwarte Piet ook andere pieten mee te laten lopen. Op één school is het feest afgeblazen.

In Noord-Holland en Utrecht verandert iets meer dan tien procent van de scholen iets aan de viering. In Zeeland verandert geen enkele basisschool de sinterklaasviering.

Woensdag doet de Raad van State uitspraak in de zaak of de gemeente Amsterdam bij de intocht eisen moet stellen aan het uiterlijk van Zwarte Piet. Dinsdag begint ook het sinterklaasjournaal, waarin duidelijk wordt of Zwarte Piet daar ook van uiterlijk verandert.

VorigeStaatssecretaris wil experimenteren met meer vrijheid voor excellente scholen
VolgendeOnonderbroken schoolloopbaan dient uitgangspunt te zijn
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter