wetenschappelijk publieksonderzoek links- en rechtshandigen

Tijdens de aftrap van het Weekend van de Wetenschap in het Rijksmuseum is vandaag door staatssecretaris van Wetenschap, Sander Dekker, het startsein gegeven voor een groot wetenschappelijk publieksonderzoek naar links- en rechtshandigen. De rechtshandige staatssecretaris volbracht de eerste online test die door de Rijksuniversiteit Groningen voor dit onderzoek is ontwikkeld. Het Weekend van de Wetenschap roept heel Nederland op om deel te nemen aan het onderzoek door het doen van de online test via hetweekendvandewetenschap.nl. Naast de online test kan men tijdens het Weekend van de Wetenschap op 4 & 5 oktober ook op enkele locaties meedoen aan een aantal extra activiteiten.

Staatssecretaris Dekker: “Dit onderzoek, maar ook het hele Weekend van de Wetenschap, zijn prachtige voorbeelden hoe het publiek in aanraking kan komen met de interessante wetenschapswereld. Goede wetenschappers laten zien waar ze mee bezig zijn, maken mensen enthousiast over hun ontdekkingen en doen onderzoek met maatschappelijk nut. Ik roep wetenschappers vaker op hun ramen en deuren open te gooien. Het Weekend van de Wetenschap is hier de letterlijke uitvoering van. Ik hoop dan ook dat veel mensen deze kans grijpen om een kijkje in de keuken te nemen en zich laten verrassen en inspireren op 4 en 5 oktober.

Links- en rechtshandigen onderzoek

De mythes over links- en rechtshandigen vormen de aanleiding voor het onderzoek dat is ontwikkeld door wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen. Heel Nederland wordt uitgedaagd om mee te doen. Zijn linkshandigen creatiever dan rechtshandigen? Hebben linkshandigen een andere persoonlijkheid dan rechtshandigen? En waarom zijn er eigenlijk veel meer rechts- dan linkshandigen? Op deze vragen moet het publieksonderzoek antwoorden gaan bieden. De online vaardigheidstest laat zien hoe links- of rechtshandig je eigenlijk bent en hoe jouw score zich verhoudt tot die van de rest van Nederland.

Uitkomsten onderzoek

Alle deelnemers aan het publieksonderzoek doen mee aan een online vaardigheidstest. Hierdoor kom je direct meer te weten over hoe links- of rechtshandig je echt bent. Alle data die worden verzameld met het publieksonderzoek worden verwerkt door de onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen. De eerste resultaten hiervan worden kort na het Weekend van de Wetenschap bekend gemaakt.

Weekend van de Wetenschap gestart

Tijdens het Weekend van de Wetenschap, op 4 & 5 oktober, kun je op meer dan 185 locaties live wetenschap en technologie beleven. Alleen in dat weekend word je backstage binnen gelaten bij bedrijven, instituten, universiteiten, (onderzoeks-)instellingen en musea. Op de website www.hetweekendvandewetenschap.nl vind je meer informatie over de deelnemende organisaties en activiteiten.

Ambassadeurs Weekend van de Wetenschap Diederik Jekel en Ionica Smeets

Wetenschapsjournalisten Diederik Jekel en Ionica Smeets zijn als ambassadeurs op 4 & 5 oktober aanwezig op verschillende locaties door heel Nederland waar de bezoekers hen tijdens hun ontdekkingsreis in de wereld van wetenschap en technologie kunnen ontmoeten.
Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.

In 2013 kwamen er 110.000 bezoekers naar 1078 activiteiten tijdens dit weekend.

www.hetweekendvandewetenschap.nl

VorigeWin een exemplaar van 'Meester Mark draait door'
VolgendeInvloed rapport commissie-Dijsselbloem beperkt
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter