Om ervoor te zorgen dat eindexamens niet van tevoren uitlekken, zijn er strenge regels en protocollen. Het ministerie van Onderwijs, het College voor Examens en de Onderwijsinspectie zijn daarbij betrokken.

De eindexamens worden strak in plastic geseald, met een voor- en achterblad zodat de opgaven niet te lezen zijn. De dozen met examens worden aangetekend bij de scholen afgeleverd. Speciaal daarvoor bevoegde medewerkers nemen de levering in ontvangst. Zij leggen de examens op een veilige plaats op school en halen ze er ook weer uit op de dag van het eindexamen.

Het plastic mag pas worden verwijderd kort voordat het examen begint. Daar moeten altijd twee surveillanten bij zijn.

Bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun blijken 15 eindexamens te zijn gestolen. In één geval werd dat van tevoren ontdekt, maar bij de andere 14 examens pas toen die al waren gemaakt. Volgens verschillende docenten is het bijna onmogelijk dat het in al die gevallen onopgemerkt bleef dat er met het gesealde plastic was geknoeid. 'Het zit heel strak om het papier heen en is niet makkelijk open te krijgen.'

Drie leerlingen van de school zouden de eindexamens hebben gestolen en de opgaven hebben gefotografeerd.

VorigeWelke functie heeft het centraal eindexamen straks nog?
VolgendeWerkloosheid in het onderwijs groeit hard
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter