Een groep van 26 vooral Limburgse schoolbesturen heeft miljoenen euro's verloren aan riskante beleggingen in derivaten en andere complexe financiële producten. Dat blijkt uit vertrouwelijke rapporten en brieven over de vorige jaar opgedoekte Stichting Vermogensbeheer Schoolbesturen Limburg (SVSL).

De beleggingsstichting uit Heerlen werd in juni 2012 geliquideerd, nadat uit onderzoek van de Onderwijsinspectie was gebleken dat honderden scholen hun geld niet aan de stichting hadden mogen toevertrouwen. Reden daarvoor was het feit dat SVSL nergens onder toezicht stond. Ook bleken de scholen - vaak zonder dat ze dat zelf wisten - grootschalig te beleggen in riskante financiële producten.

Aan de hand van de documenten in bezit van de Volkskrant kan voor het eerst de omvang van de beleggingsverliezen en het gevecht tussen de schoolbesturen die deelnamen aan de beleggingspool worden gereconstrueerd.

Hoogoplopende conflicten
De beleggingsstichting werd opgeblazen door scholenkoepel SOPOH uit de Haarlemmermeer, waaronder 23 scholen vallen. SOPOH eiste in 2007 de bijna 5 miljoen euro terug die het kort daarvoor had toevertrouwd aan SVSL. De zaak werd in 2011 geschikt, nadat Sopoh beslag had gelegd op alle tegoeden van de beleggingspool. De schoolbesturen zagen af van een gang naar de rechter omdat die 'gefrusteerd zou kunnen worden omdat publieke gelden de inzet van het proces zouden kunnen worden' - aldus een vertrouwelijk feitenrelaas.

Daarin staat ook dat de Limburgse beleggingsstichting begin 2011 op een verlies van circa tien miljoen euro stond. De 26 deelnemende scholenkoepels, die het geld van honderden scholen beheren, hadden meer dan 40 miljoen euro publiek geld aan SVSL toevertrouwd.

Tussen 2008 en 2012 blijken de schoolbesturen hoogoplopende conflicten te hebben gehad met de Ook zou SVSL hebben nagelaten open kaart te spelen over de derivat Stichting SVSL. De stichting werd er ondermeer van beticht te nauwe banden te hebben met huisbankier de SNS bank, die hoge provisies opstreek door de scholen riskante beleggingen te verkopen.en die het voor de scholen aankocht, terwijl die niet voldeden aan de eisen die het Ministerie aan schoolbeleggingen stelt.

Verboden contracten
Uit een vertrouwelijk rapport blijkt dat 43 procent van de beleggingsportefeuille uit dit soort verboden contracten bestond. Medio 2012 werd de Stichting SVSL definitief opgedoekt en de bezittingen verdeeld. Sommige scholenkoepels namen hun verlies, terwijl anderen hun deel van de omstreden beleggingen overnamen van SVSL. Pascal Breuls, oud-bestuurslid en de vereffenaar van SVSL, zegt dat de verliezen veel lager zijn dan de in de documenten genoemde 10 miljoen euro.

'Dat zijn bedragen op papier. In veel gevallen zijn de scholen er beter uitgesprongen, of hebben ze de beleggingen overgenomen waardoor niet te zeggen valt wat het ze heeft gekost.' SOPOH-voorzitter Jacqueline van Popering zegt in een reactie dat haar scholenkoepel, die vier ton verloor, nooit geld had mogen steken in de beleggingspool. 'Het verlies had veel hoger uit kunnen vallen. Elke euro die niet naar het onderwijs gaat, is zonde.'

VorigeDekker verdedigt bezuiniging op lwoo en pro
VolgendeAanvraagtermijn Lerarenbeurs verlengd tot en met 14 juni
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter