De plannen om de cito-scores per school te publiceren leiden tot nogal wat weerstand. Er wordt gevreesd voor ranglijsten waaraan de kwaliteit van onderwijs wordt afgemeten. De Almeerse schoolbesturen lanceren daarom binnenkort een eigen site: schoolinzicht.nl.

De discussie over de cito-scores loopt al jaren. Het grootste bezwaar van schoolleidingen is dat de resultaten een te grote rol spelen in een kwaliteitsoordeel over scholen. Toch zijn de plannen van staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs niet echt vernieuwend, stelt Wendy Oorthuis van de Almeerse Scholen Groep (ASG). ,,Op de site van het ministerie van Onderwijs zijn alle uitslagen gewoon op te zoeken.’’

Toch vindt ook Oorthuis dat deze ’kale citogegevens’ een te grote rol spelen als het gaat om het beoordelen van scholen. ,,De cito-toets is maar één klein onderdeel in het traject naar voortgezet onderwijs. Het is echter het enige wat echt inzichtelijk is, maar het geeft een heel eenzijdig beeld. Helaas wordt het soms wel als kwaliteitsoordeel gehanteerd.’’

Om hier verandering in te brengen lanceren de Almeerse schoolbesturen (ASG, Prisma en SKOFV) eind deze maand www.schoolinzicht.nl. ,,Hier publiceren we een compleet overzicht van gegevens per school’’, vertelt Oorthuis. ,,Dus ook cito-scores, maar daarnaast eveneens dingen als tussentijdse resultaten en uitvalgegevens.’’

De schoolbesturen hopen hiermee ouders die op zoek zijn naar een basisschool in de buurt een compleet beeld te geven. ,,De ervaring leert dat ouders ook nooit alleen kijken naar cito-scores, maar dat zij ook behoefte hebben aan andere informatie. Die gaan wij ze nu geven.’’

De website gaat op 21 maart officieel de lucht in.

VorigeWebpeiling 'Pesten aanpakken'
VolgendePi-dag: niet alleen voor wiskunde
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter