De Kinderboekenweek is van 3 tot en met 14 oktober en heeft dit jaar als thema Hallo Wereld. Je kunt ook in de klas aan de slag met dit thema. Zo kun je met je leerlingen het Kinderboekenland op Kids.kennisnet.nl bezoeken, meezingen met het nieuwe liedje van Kinderen voor Kinderen en allerlei lesmateriaal gebruiken.

Kinderboekenland op Kids.kennisnet.nl

Hallo Wereld! is dit jaar het thema van de Kinderboekenweek. Met boeken ontdek je de wereld. Je reist naar verre landen, leert allerlei bijzondere uithoeken van de aarde kennen en maakt kennis met mensen uit een andere cultuur. Op Kids.kennisnet.nl is in samenwerking met CPNB het Kinderboekenland opgericht. Op deze website vinden leerlingen (groep 4 t/m 8) leuke en interessante filmpjes en spelletjes die te maken hebben met kinderboeken of het thema Hallo Wereld! Bekende kinderboekenschrijvers vertellen waar ze hun inspiratie vandaan halen en geven tips. Kinderen kunnen ook meedoen aan de schrijfwedstrijd. Je kunt het Kinderboekenland ook klassikaal inzetten, bijvoorbeeld met een digibord.

Lees meer informatie over het Kinderboekenland

Kinderboekenweekgeschenk

Het Akropolis Genootschap en de slag om bladzijde 37 van Tosca Menten en illustrator Elly Hees wordt gratis uitgedeeld aan iedereen die tijdens de Kinderboekenweek voor 10 euro of meer aan kinderboeken koopt. Met het Kinderboekenweekgeschenk kunnen kinderen tot en met 12 jaar gratis naar een aantal musea. Voor de jongere kinderen is er prentenboek Hallo! dat voor 5 euro te koop is.

De Kinderboekenweek in de boekwinkel

Kinderen voor Kinderen

De Kinderboekenweek en Kinderen voor Kinderen werken samen om zich in te zetten voor My Book Buddy, de organisatie die kinderbibliotheken opzet in ontwikkelingslanden. Onder andere met het lied Hallo Wereld! dat muziekproducer Tjeerd Oosterhuis en kinderboekauteur Sjoerd Kuyper hebben geschreven. Het liedje komt op de nieuwste cd van Kinderen voor Kinderen te staan, welke in oktober 2012 uitkomt.

Dans mee met de flashmob

Tijdens de Kinderboekenweek kunnen leerlingen meedoen aan een flashmob en geld inzamelen voor My Book Buddy. Vanaf half augustus kunnen de deelnemende scholen op de site Kinderenvoorkinderen.nl het liedje Hallo Wereld! en instructiefilmpjes over de flashmobs downloaden.


Meer informatie over de flashmob

Lesmateriaal en tips

• Het CPNB biedt een lespakket over de Kinderboekenweek. Het is nog na te bestellen via de boekenwinkel en kost 20,45).
• Europa is echt overal is een educatief stripverhaal. Het is te bestellen bij het Europees Platform.
• Via Wikiwijs vind je lesmateriaal over de Kinderboekenweek.
• Ook zoekmachine Davindi biedt allerlei
• Tessa van Zadelhoff biedt 13 webtips over de Kinderboekenweek 2012.
• De communitys van Digischool bieden paginas met lestips voor de Kinderboekenweek.
• Jack Nowee heeft het speurpad Een reis door de wereld in 18 vragen gemaakt. Het Speurpad is geschikt voor groep 5, 6, 7 en 8.
• Rian Visser biedt een aantal gratis digibordlessen over de Kinderboekenweek 2012.
• Juf Anke heeft een heleboel lestips voor de kleuterklassen.

Filmpjes

• Lees je mee? (liedje uit Het Zandkasteel, onderbouw, Schooltv)
• Hoe wordt een leesblad gemaakt? (onderbouw, Schooltv)
• In de kinderboekenwinkel (Flip de Beer, onderbouw, Schooltv)
• Naar de bibliotheek (Flip de Beer, onderbouw, Schooltv)>
• Jacques Vriens vertelt over boeken schrijven (groep 4 8, Schooltv)

Er zijn online nog veel meer mooie materialen en tips te vinden die je in de les kunt inzetten. Heb jij nog goede lestips? Deel ze via de reactiemogelijkheid onder dit bericht.

VorigeNederland kiest voor investeren in primair onderwijs
VolgendeDe Kinderboekenweek op Kids.kennisnet.nl
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter