Vorige maand organiseerde de Universiteit van Amsterdam (UvA) een summer school over robotica voor VWO-leerlingen en HBO/WO-studenten. Twee robots van Kennisnet hielpen daarbij mee. Camiel Verschoor van het Dutch Nao Team vertelt over de summer school.


Wat hebben jullie tijdens de summer school gedaan?

Camiel: De opgave was om een Nao, een humanoid robot, door een doolhof te laten navigeren. Hierbij kwamen verschillende aspecten uit de robotica voorbij, zoals beweging, gedrag, planning en objectherkenning. De robot moest volledig uit zichzelf bewegen, en mocht niet geholpen worden door de studenten. De deelnemers werkten in teams van twee of drie studenten, onder leiding van leden van het Dutch Nao Team, het robotvoetbalteam van de UvA. Het team dat het meeste gepresteerd had aan het eind won een prijs. Ook hebben docenten van de UvA een aantal colleges gegeven over verschillende onderwerpen die met robotica te maken hebben.

Hoe hebben de deelnemers dat aangepakt?

Camiel: De verschillende aspecten van robotica waren verdeeld over de vier dagen. De eerste dag maakten de deelnemers kennis met de robots, lieten ze ze enkele woordjes zeggen, en zetten de robots hun eerste stapjes. Op de tweede dag leerden de studenten om gekleurde markers te herkennen op beelden van de camera van de Nao, waarmee ze door het doolhof konden navigeren. De dag erna werd de snelste weg gevonden door het doolhof met behulp van een zoekalgoritme. Op de laatste dag werden alle aspecten samengevoegd om daarmee vervolgens de competitie aan te gaan met de andere deelnemers.

Hoe hebben de Nao's van Kennisnet daarbij geholpen?

Camiel: De Naos van Kennisnet hebben geholpen door als testrobot te fungeren voor de programma's van de verschillende teams. Studenten schreven hun planningsalgoritmes en computer vision code op de computer, die vervolgens op de Naos gedraaid werd.

Welke resultaten heeft de summer school opgeleverd?

Camiel: De deelnemers hebben een hele hoop geleerd over robotica en wat er allemaal bij komt kijken om robots te programmeren. Alle deelnemers hebben geleerd te programmeren in de programmeertaal Python, en waren op het eind van de summer school in staat om zelf algoritmes te schrijven en testen, die vervolgens op de robot gedraaid werden. De colleges zorgden er ook voor dat de deelnemers, afgezien van het programmeren, een heel breed beeld kregen van software voor robotica. Het was echt een challenge voor de deelnemers om in zon korte tijd robots te programmeren om een complexe taak uit te voeren, maar de meeste groepjes was het goed gelukt om door het doolhof te manoeuvreren. Aan de feedback te horen was de robot summer school erg geslaagd en hebben de deelnemers erg veel opgestoken!

Fotos van de RoboLab summer school staan op de Facebook-groep van het Dutch Nao Team.

Eerder dit jaar deed het Dutch Nao Team mee aan de RoboCup, een internationale robotvoetbalwedstrijd. FoliaTV maakte de volgende reportage.In november organiseert Kennisnet samen met het Dutch Nao Team een robotica-hackathon. Meer informatie volgt!

VorigeSuperhelden Eiland een embodied learning game van Waag Society
VolgendeHerzien toezichtkader speciaal onderwijs 2012
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter