Column Andre Gilara over zijn Yurls Mediawijsheid

André Gilara won met zijn Yurls-pagina over mediawijsheid de mediawijsheidtipswedstrijd op Leerkracht.kennisnet.nl. In deze column vertelt hij over het ontstaan van de Yurls mediawijsheid.

De afgelopen vijf jaar ben ik bezig met het maken van Yurls (Your Urls) pagina's, een initiatief van Sipke Kloosterman. Deze startpagina's baseer ik op de kerndoelen en tussendoelen en zijn o.a. gericht op de zaakvakken. Mijn inspiratie haal ik uit de kinderen in mijn eigen klas, programma's van National Geographic, Animal Planet, Discovery en de BBC met bijbehorende sites.

Door André Gilara

Binnen het montessori-onderwijs staat de ontwikkeling van de kinderen centraal waarbij niet alleen de leerstof belangrijk is maar ook de houding. De Yurlspagina's geven een inhoudelijk kader aan waarbij een onderwerp van verschillende kanten wordt bekeken. Tijdens het zoeken op internet komen de mediawijsheidvaardigheden naar voren (hoe zoek je, waar zoek je, hoe reageer je, waarom reageer je zo).

Door het artikel Mediawijs? Bewijs het maar! van Justine Pardoen kwam ik op de huidige indeling. Mediawijsheid was een terugkerend onderwerp tijdens het Kennisnet ambassadeurstraject (Scholengroep Primato en OPOA) 2009-2011. Een strakke lijn met boekjes werkt niet binnen het montessori-onderwijs. Wij gebruiken vaak een palet aan mogelijkheden (een soort gereedschapskist) omdat we in willen haken op datgene wat er gebeurt in de klas.

Voordelen Yurls mediawijsheid

Dat is het begin van Yurls mediawijsheid: een verzameling van links naar direct toepasbaar materiaal op het gebied van mediawijsheid. Andere voordelen zijn:


• De links kunnen gekopieerd worden naar een andere Yurls pagina.

• De links kunnen overgenomen worden op een schoolsite.

• Er kan verwezen worden naar Yurls Mediawijsheid.

• De pagina is toegankelijk vanaf iedere computer.

• Iedere leerkracht heeft snel toegang tot de belangrijkste lessen, clipjes en informatie.


Ik was blij verrast met de prijs omdat ik het niet verwacht had. Het meest bijzondere vond ik het applaus van de kinderen in de klas na de bekendmaking. Een extra schoolreisje naar Beeld en Geluid in Hilversum, dat vinden ze helemaal geweldig!

Andre Gilara is leerkracht en ict-coördinator aan de Anninkschool te Hengelo en winnaar van de mediawijsheidtipswedstrijd van Kennisnet met zijn Yurls mediawijsheid.

VorigeQuiz tools
VolgendeBibliotheek bij basisschool in
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter