In de reactie op het rapport Waar voor ons belastinggeld? van het Sociaal- en Cultureel Planbureau, waarin het primair onderwijs forse kritiek kreeg te verduren, heeft de PO-Raad onder andere aangekaart dat de kleinschaligheid en nabijheid van het primair onderwijs een hoge prijs heeft. Verschillende leden hebben gevraagd hoe wij dit precies bedoelden. Voorzitter Kete Kervezee reageerde in de nieuwsbrief van de Besturenraad: "Als Nederland, met de huidige budgetten, haar onderwijs toekomstbestendig wil houden, kunnen we de nabijheid van scholen, de vrijheid van onderwijs én de huidige kwaliteitseisen niet onbeperkt handhaven."
Kete Kervezee is door verschillende media gevraagd om op het rapport van het Sociaal- en Cultureel Planbureau te reageren. Zo was ze te gast bij PauwWitteman en werd ze geciteerd in NRC Handelsblad. In beide verklaarde ze dat een deel van de hoge uitgaven aan onderwijs voortkomt uit de keuze die we in Nederland gemaakt hebben dat ouders een school voor hun kind mogen kiezen op basis van godsdienstige of pedagogische richting én Nederland thuisnabij onderwijs wil kunnen bieden. "Als je het over bedrijfsmatigheid hebt, kosten leerlingen in de grote stad 3500 en op het platteland 10.000, dat is echt een heel groot verschil. Dit is echt een uitgave waar Nederland bewust voor moet kiezen en niet mag doen alsof dit het onderwijs geen geld kost."
Kete Kervezee: "We zien aan de cijfers dat de financiële positie van het primair onderwijs snel terugloopt en we horen ook steeds vaker dat schoolbesturen moeite hebben hun begroting rond te krijgen. Dan komt de vraag naar voren hoe lang we nabijheid en vrijheid allebei in de lucht kunnen houden. En als er dan gekozen moet worden, vind ik het simpel: dan kies ik voor de Grondwet. Natuurlijk, Artikel 23, vrijheid van onderwijs."
"De huidige situatie lijkt financieel niet lang houdbaar", aldus Kervezee in haar reactie aan de Besturenraad. "Ik geloof daarbij in de eigen verantwoordelijkheid. Als wij als sector nu niet zelf kiezen, gaat de Tweede Kamer dat voor ons doen. En dan moeten we maar weer afwachten wat er op ons afkomt."


Trefwoorden:

Krimp, Bekostiging

Relevante links:Lees het interview op besturenraad.nl

VorigePrimair onderwijs en OCW maken afspraken over verhogen onderwijskwaliteit
VolgendeNijmegen komt met homo campagne op school
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter