Stakende docenten strijden voor respect

Niet alle docenten doen mee aan de staking die de bond Leraren in Actie na de kerstvakantie heeft georganiseerd. Docent en publicist Ferry Haan doet niet mee, zo schrijft hij op de opiniepagina van de Volkskrant. Hij vindt het onderwerp waarvoor gestaakt wordt niet geloofwaardig.
Het clich dat docenten geen lange werkweken maar wel een lange zomervakantie hebben, is een beeld dat klopt. Dat wordt met de staking volgens Haan bevestigd.

Gemiddeld staat een docent 21 uur voor een klas. Daarnaast komen er nog uren bij voor de voorbereiding, het nakijken, vergaderen en mentorwerk. Als je dit vergelijkt met een 40-urige werkweek heeft de docent nog 19 uur over voor de bijzaken. Dat moet genoeg zijn.

Het blijft natuurlijk raar dat de overheid de 1040-uur-maatregel wil herinvoeren. Die maatregel is door protest met succes met 40 uur verlaagd. Nu wil een ex-docent van de PVV dit weer verhogen om de werkdruk te verlagen. Dit wekt woede op bij Haan.

Haan denkt dat de docenten staken om dezelfde redenen als de schoonmaaksters: respect. Dat is wat de docent wil. Respect van het ministerie, van ex-docenten in de Tweede Kamer, van scholen en van ouders.

Komt dit terug dan gaat de docent weer met plezier voor de klas staan, maar met staken voor meer vrij krijg je dit respect niet terug, aldus Haan.

Nationale Onderwijsgids

VorigeMediawijsheid in de klas met Hyves
VolgendeRekenoefeningen en spelletjes
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter