Scholieren in de Chinese stad Shanghai presteren het beste ter wereld, zo maakte de Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) eerder dit jaar bekend. Maar hoe komt dat?

Eerder presteerden 15-jarige scholieren uit Finland, Zwitserland en Korea nog beter, maar Shanghai heeft vrij plotseling het stokje overgenomen. Volgens Andreas Schleicher, onderzoeksleider bij PISA, komt dat doordat het stadsbestuur van Shanghai de afgelopen veel heeft genvesteerd in onderwijs, zo meldt de Gele Draak.

Niet alleen de vele elitescholen doen het goed; scholieren over de hele linie presteren bovenmaats. Shanghai investeerde niet alleen veel geld in scholen, maar moedigde schoolbesturen en leraren aan het onderwijs te hervormen. Als beloning kregen de docenten en bestuurders bonussen en meer autonomie.

In plaats van eenzijdig stampwerk en het traditionele eenrichtingsverkeer tussen docent en leerling, richt het onderwijs in Shanghai zich op onderlinge samenwerking en creatief leren.

Schleicher beargumenteert dat dit een goede investering voor de stad is geweest; de scholieren gaan dan wel veelal studeren in het buitenland, maar keren daarna weer terug in de Chinese miljoenenstad, waardoor daar de economie kan profiteren van een hoog opgeleide bevolking.

Nationale Onderwijsgids

VorigeBrabantse studenten springen bij in verslavingszorg
VolgendeAangescherpte exameneisen van kracht
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter