Een QR-code (Quick Response-code) is eigenlijk net een streepjescode, maar dan met blokjes in plaats van streepjes. Daardoor kan er veel meer informatie in één code opgeslagen worden: een tekst of een nummer bijvoorbeeld, maar ook een link of een e-mailadres. Vooral die laatste twee zijn handig: als je een QR-code scant op je smartphone, kun je de link meteen openen.

Zo hoef je hem niet helemaal in te typen in je browser! Handig voor allerhande toepassingen, ook in het onderwijs.

Er zijn al eerder op de website van Kennisnet tips verschenen voor het gebruik van QR-codes in het onderwijs:


• Voorbeelden van QR-codes in de klas

• 26 tips om QR-codes in het onderwijs te gebruiken


Nu is er ook binnen het SURFnet/Kennisnet Innovatieprogramma een onderzoek gedaan naar het gebruik van QR-codes voor diverse taken in het primaire en secundaire onderwijsproces.

QR-codes verrijken lesboeken

Er kunnen bijvoorbeeld in lesboeken QR-codes afgebeeld worden, waarmee gelinkt wordt naar een filmpje of website met extra toelichting op de lesstof. Een leerling die deze QR-code scant op zijn smartphone, kan daardoor automatisch het bijbehorende materiaal bekijken.

Een voordeel hiervan is dat leerlingen het leuk blijken te vinden om iets te doen dat in hun optiek niet direct met het leerproces te maken heeft. Het scannen van QR-codes en bekijken van bijbehorende filmpjes en websites past meer in hun eigen belevingswereld. Dat werkt motiverend en daardoor verwerken ze de lesstof beter.

Mailen en inloggen met een code

Daarnaast kunnen QR-codes ook gebruikt worden voor secundaire taken, zoals het uitwisselen van contactgegevens (bijvoorbeeld een visitekaartje met QR-code) of het versturen van beveiligde e-mail. Ook het inloggen op een website kan makkelijker gemaakt worden met QR-codes. Sommige banken werken nu bij internetbankieren al met het versturen van sms-codes voor authenticatie. Een alternatief hiervoor is dat je met je smartphone een QR-code scant die tijdens het inlogproces op de website verschijnt. Op deze manier kun je veiliger en gemakkelijker inloggen in bijvoorbeeld een ELO.

Lees meer op innovatie.kennisnet.nl

VorigeBasisschool Visvliet beste Wecycle school
VolgendePO Raad onderschrijft doelstelling van stakingsacties onderwijsvakbonden
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter