Velen zullen het bericht al in hun mailbox hebben gehad: vanaf april wordt de tool Websitemaker van Kennisnet uitgefaseerd en kunnen er geen nieuwe websites meer mee gemaakt worden. Want, zo zegt Kennisnet, er zijn veel goede alternatieven beschikbaar. Alhoewel ik het jammer vind dat deze tool verdwijnt, ben ik het wel met Kennisnet eens: er zijn prima alternatieven op het web te vinden. Kennisnet noemt als alternatieven: Webklik, Jouwweb en Simpsite. Zijn dat waardige vervangers of zijn er andere, misschien betere tools? Laten we om te beginnen eens kijken naar de tools die Kennisnet aanbeveelt.

Met Webklik kan je reclamevrije websites maken (met uitzondering van een balkje onderaan, waarin een link staat naar Webklik zelf). Tijdens het maken krijg je rechts op je scherm wel steeds reclame te zien: voor kinderen dus niet echt een prettige omgeving om in te werken. Ook het werken met de editor ging bij mij niet zonder problemen. Bij het invoegen van een YouTube filmpje werd me gevraagd om een ID. Ik heb allerlei delen van de URL geprobeerd, maar ik slaagde er niet in om de goede te vinden. De help-knop bracht me niet veel verder: die was blijkbaar gemaakt voor een eerdere versie van Webklik. Ik zou Webklik dus niet graag in de klas willen gebruiken.

Een test van Jouwweb leverde een positiever resultaat. Het invoegen van een YouTube filmpje doe je door in een venster een zoekterm voor YouTube in te typen. In het venster worden dan de 20 eerste resultaten getoond. Je hoeft dan alleen nog maar aan te klikken welk filmpje je in je website wilt laten zien. Maar je kunt veel meer dan alleen YouTube-filmpjes embedden. Het content management systeem van Jouwweb biedt de mogelijkheid om allerlei standaard widgets te embedden, zoals een chat-functie, een poll, een foto-album en een contactformulier. Voor wie nog meer wil: je kunt ook je eigen html-code invoegen, waarmee je nog veel meer widgets van andere sites kunt toevoegen aan je website. Ik zie maar een - groot - nadeel aan Jouwweb: zowel bij het bouwen als bij het eindresultaat krijg je ads van Google te zien. Google bepaalt zelf welke ads dat zijn, en dat betekent dat de bezoekers van je webpagina op pagina's terecht komen die helemaal niets met jouw site te maken hebben.

Met Simpsite kan je websites maken met gewone pagina's, een webformulier, een foto-album (waar je 10 Mb aan foto's kwijt kunt), een poll, een gastenboek en nieuwspagina's (waar je, zoals in een weblog, in chronologische volgorde artikelen kunt plaatsen, waarop anderen kunnen reageren). De mogelijkheden van zijn veel beperkter dan Webklik en Jouwweb, maar wat er is, is goed doordacht. Via het contactformulier kunnen bezoekers wel reageren op de website, maar ze krijgen niet het e-mailadres van de websitebouwer te zien. En bij alle acties die gebruikers kunnen doen (commentaar geven op een blogpost, een berichtje achterlaten in het gastenboek of een formulier invullen) wordt gebruik gemaakt van een captcha, zodat de hoeveelheid spam op de site beperkt blijft. De gebruikte editor is beperkt maar erg gebruikersvriendelijk: je hebt de beschikking over de standaard tekstbewerkingsfuncties en je kunt een plaatje invoegen. Een YouTube filmpje plaats je op je website door de URL van dat filmpje in te vullen in het daarvoor bestemde veld, en dan wordt het getoond. Een voordeel van Simpsite vind ik dat je er geen reclame wordt getoond, noch bij het bouwen, noch bij het eindresultaat. Je ziet alleen onderaan in kleine letters dat de site is gemaakt met Simpsite, en dat is iets waar ik me niet aan kan storen.

Uit de drie opties die Kennisnet noemt, zou ik dus de voorkeur geven aan Simpsite: eenvoudig in het gebruik, voldoende mogelijkheden en geen reclame.

Maar er is natuurlijk veel meer op dit gebied. Een paar van mijn (reclamevrije) favorieten :
• met Google sites kan je heel eenvoudig een site bouwen. Een voordeel van Google is dat veel kinderen al bekend zijn met andere Google-tools, waardoor de overstap eenvoudig is. Daarnaast biedt Google de mogelijkheid om HTML-code te gebruiken waardoor je allerlei widgets kunt gebruiken. En Google is, net als Simpsite, vrij van reclames. Maar het maken van een contactformulier of een webpagina behoort niet tot de standaardmogelijkheden: daarvoor kan je beter gebruik maken van Simpsite.
• Glogster is een tool die kinderen stimuleert om hun creativiteit te gebruiken. Met Glogster maak je een website van één pagina. Daarmee lijkt Glogster meer op een digitale poster, dan op een website. Je vult je poster niet op de gewone manier met teksten of plaatjes, maar met vakken waarin je je inhoud plaatst. Die vakken zijn op allerlei manieren te manipuleren: groter of kleiner, draaien, voorzien van een randje of niet, enz. Voor kinderen is de verleiding groot om er een bont geheel van te maken, maar dat vind ik zelf juist een mooie kans om te leren dat zoiets wel heel mooi kan zijn, maar dat het daardoor lastig kan worden om je boodschap over te brengen. Wie Glogster wil gaan gebruiken, wijs ik graag op het handige stappenplan dat gemaakt is door Tessa van Zadelhoff. Daarin vind je niet alleen een handleiding hoe je de tool kunt gebruiken, maar ook tips waarvoor je Glogster kunt inzetten.
• Een tool waar ik zelf graag mee werk is PBWorks. Eigenlijk is dat geen tool om websites mee te bouwen: je bouwt er een wiki mee met als extra standaard mogelijkheid dat elke pagina een commentaarmogelijkheid heeft. In vergelijking met de hierboven genoemde tools is PBworks ongelooflijk saai: het is een kale teksteditor waar weinig speels aan te ontdekken is. De kracht van de editor zit 'm in de knop 'insert'. Daarmee kan je allerlei widgets toevoegen aan je wiki: een kalender die je deelt met je leerlingen, filmpjes van allerlei platforms, een powerpointpresentatie op Slideshare, een wiskundige vergelijking, een RSS-feed, een knop waarmee je bezoekers je kunnen bereiken via Skype, een Voki en nog veel meer. PBworks laat zich daarom geweldig goed gebruiken als leeromgeving, en omdat het een wiki is, is het een prachtige tool om samen met leerlingen te vullen.
Natuurlijk is er nog veel meer, maar met deze tools in je gereedschapskist heb je een paar goede opvolgers van Websitemaker.

VorigeVijf jaar onder opheffingsnorm
VolgendeVerplichte incidentenregistratie 1 jaar uitgesteld
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter