Van Bijsterveldt kondigt forse ingrepen aan

Vandaag presenteert minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) het Actieplan Beter Onderwijs. Het plan omhelst een aantal forse ingrepen om de leerprestaties te verbeteren.

Zo wil Van Bijsterveldt het aantal profielen op het havo en het vwo terugbrengen naar twee en een verplichte eindtoets invoeren op alle basisscholen.

De minister maakt zich vooral zorgen over de internationale positie van het Nederlandse onderwijs. Uit PISA 2009, een groot driejaarlijks onderzoek, blijkt dat Nederland blijft dalen op de ranglijst.

Bij PISA 2009 worden de prestaties van 15-jarige scholieren in de 65 meest ontwikkelde landen met elkaar vergeleken. Het onderzoek richt zich vooral op taal, wiskunde en btavakken.

'We merken nu opnieuw dat we dalen op de terreinen rekenen/wiskunde en science. Ik kan daar als minister van Onderwijs geen genoegen mee nemen,' aldus Van Bijsterveldt in een interview met de Volkskrant van vandaag.

De Nederlandse regering heeft de ambitie uitgesproken om Nederland bij de top vijf van kenniseconomien in de wereld te laten horen.

Ondanks dat Nederland in Europa nog tot de top behoort en wereldwijd tot de subtop, wordt Nederland vooral ingehaald door Aziatische landen. 'We zijn in Europa, ook in Nederland, te gemakzuchtig geworden. Ik wil niet achteroverleunen,' aldus de minister.

Nationale Onderwijsgids

VorigeLezende kinderen doen het maatschappelijk beter
VolgendeVO raad noemt plan Opstelten brug te ver
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter