Op woensdag 14 december organiseert de PO-Raad samen met de AVS en VO-raad weer een Onderwijscafe. U bent van harte welkom om vanaf 16.30 uur (inloop vanaf 16.00 uur) mee te praten in Studio Dudok, Hofweg 1a, Den Haag. U kunt zich aanmelden via www.hetonderwijscafe.nl.
In het Onderwijscafe gaan we dit keer in gesprek over toetsen. Gaat het om het toetsen van het onderwijs (beoordelen en afrekenen)Â of om het toetsen voor het onderwijs (ter versterking van het onderwijsleerproces).
TOETSEN in hoofdletters lijkt de cultuur te worden in het onderwijs. Veel wordt centraal geregeld en er komen steeds meer verplichtingen. Het neigt een afrekencultuur te worden: hoe er wordt gescoord staat centraal. In het primair onderwijs wordt de verplichte eindtoets ingevoerd, in het voortgezet onderwijs raakt de juist zo sterke combinatie van centrale (eindexamen) en decentrale (schoolexamen) examens uit balans door meer verplichte toetsen. Het gevaar van 'teaching to the test' dreigt. Vakken die niet worden getoetst, maar even belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de leerlingen, kunnen ondergesneeuwd raken. Een ander risico van de grotere nadruk op toetsen en de aanscherping van de exameneisen is dat scholen voorzichtiger omgaan met het plaatsen van leerlingen in een zo hoog mogelijke opleiding. Wordt hiermee recht gedaan aan de leerling of ontneem je de leerling juist kansen?
Meer informatie en aanmelden

VorigeBeste paborekenaar opnieuw van Edith Stein
VolgendeDiscussieren of vergaderen met Tricider
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter