Op dinsdag 4 oktober heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel volledige decentralisatie arbeidsvoorwaarden in het primair onderwijs. Hierdoor gaat de PO-Raad met de vakbonden onderhandelen over het hele pakket van arbeidsvoorwaarden. De PO-Raad is daar al langer voorstander van, omdat ze hierdoor meer maatwerk kan leveren en een evenwichtiger arbeidsvoorwaardenpakket kan samenstellen. De PO-Raad roept het ministerie en de vakbonden op om gesprekken over de decentralisatie zo snel mogelijk te starten.
Op dit moment praat de minister nog met de bonden over de primaire arbeidsvoorwaarden. De PO-Raad onderhandelt alleen over de secundaire arbeidsvoorwaarden. Hierdoor is de onderhandelingsruimte beperkt en zit er minder verband in het totale pakket. Door de volledige decentralisatie komt daar verandering in en wordt de situatie in het primair onderwijs hetzelfde als in de andere onderwijssectoren.
De PO-Raad ziet de werkgeversverantwoordelijkheid als één van haar hoofdtaken. Daarbij past een integrale verantwoordelijkheid voor de CAO. Wel stelt de PO-Raad voorwaarden aan de feitelijke inwerkingtreding van de decentralisatie. De voorwaarden gaat de vereniging van schoolbesturen in het primair onderwijs bespreken met het ministerie en de vakbonden. Afspraken daarover komen in een decentralisatieconvenant.

VorigeTechniek proefjes
VolgendeCovey voor studenten
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter