Lezingen tijdens ‘Week van de Klassieken’ in Rijksmuseum van Oudheden

Tijdens de Week van de Klassieken zijn er in het Rijksmuseum van Oudheden lezingen van Rosita Steenbeek (ambassadeur van de ‘Week van de Klassieken’ en schrijfster van het speciale geschenkboekje ‘Parels van Rome’), Anton van Hooff (hoofddocent klassieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen) en Paul Beliën (onderzoeker Antieke Munten in het Geldmuseum, Utrecht).

15 april ‘Parels van Rome’ door Rosita Steenbeek
Rosita Steenbeek vertelt over Ponza, Ventotene en Capri, drie eilandjes voor de kust van Rome. Ten tijde van het Romeinse rijk deden ze dienst als verbanningsoord voor de politieke elite. De bannelingen kwijnden er niet weg, maar leefden in grote luxe. De eilanden zijn tegenwoordig weer in trek bij de Romeinse jetset. Rosita Steenbeek schreef er een persoonlijk reisverslag over waarin geld en macht, rijkdom en weelde centraal staan, nu en in de tijd van de Romeinse keizers.
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Kosten: gratis (het aantal zitplaatsen is beperkt, reserveren niet mogelijk)

19 april ‘Goud & macht: de schat van Velp’ door Paul Beliën
De goudschat die in 1715 in Velp werd ontdekt is één van de meest spectaculaire en grootste schatvondsten die ooit in Nederland is opgegraven. Paul Beliën vertelt over de ontdekking van deze gouden sieraden en Romeinse munten en probeert een antwoord te geven op de vraag hoe het Romeinse goud in het begin van vijfde eeuw na Chr. in Velp terecht is gekomen. Wie was de eigenaar, en waarom heeft hij zijn kostbaarheden aan de bodem toevertrouwd?
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Kosten: gratis (het aantal zitplaatsen is beperkt, reserveren niet mogelijk)

22 april ‘Athene. Het leven in de eerste democratie’ door Anton van Hooff
De Atheense democratie: dit unieke systeem van volksmacht, de democratische levensvormen en de weergaloze ‘klassieke’ cultuur vormt ook na vijfentwintig eeuwen stof tot nadenken en genieten. In zijn ‘Athene’ schetst Anton van Hooff op prachtige wijze die rijke wereld van het democratische Athene in haar samenhang.
Het boek ‘Athene. Het leven in de eerste democratie’ van Van Hooff verschijnt op 7 april 2011 als een van de actietitels van de Week van de Klassieken.
Aanvang: 20.00 uur, zaal open 19.30 uur
Kosten: gratis (het aantal zitplaatsen is beperkt, reserveren niet mogelijk)

Op vertoon van het geschenkboekje ‘Parels van Rome’ dat Rosita Steenbeek speciaal voor de ‘Week van de Klassieken’ schreef, is de toegang tot het Rijksmuseum van Oudheden gratis.

Naar de website

VorigeHoe maakt een spin een draad
VolgendeFilosoferen met kinderen
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter