Uitgebreide basiscursus sterrenkunde Rob Walrecht

Van 14 maart tot en met 18 april 2020 geeft Rob Walrecht zijn zeer uitgebreide cursus ‘Leer het heelal begrijpen’, nu op de zaterdagen, met twee lessen per dag.
De cursus wordt gegeven in Amersfoort, zodat liefhebbers uit een groot deel van het land kunnen deelnemen, en is voor particuliere liefhebbers én docenten PO en VO en PABO-studenten.

Nieuw: op zaterdagen
De cursus werd tot nu toe gegeven op woensdagavonden. Door hem nu ook op de zaterdagen te geven, wordt het wel iets pittiger maar wordt het aantal dagen beperkt tot zes en wordt het voor mensen die van verder weg komen beter te doen.

Sterrenkunde is leuk!
De cursus is bedoeld voor iedereen die méér wil weten over de sterrenhemel, het zonnestelsel en het heelal in het algemeen. Hoewel daar natuurlijk veel informatie bij komt gaat het in de cursus vooral over het begrip.
Kennis kun je opzoeken, bijvoorbeeld in de drie cursusboeken, maar begrip blijft bij je! Rob Walrecht bouwt dat van de grond af op en biedt de cursisten zo een fundament waarop zij zelf naar wens verder kunnen bouwen, door te lezen en documentaires te bekijken, of andere cursussen te volgen.
De cursus is oorspronkelijk, in 2010-2014, opgezet voor docenten van voortgezet en basisonderwijs, om bij te dragen aan meer sterrenkundekennis en -begrip op scholen, en zo weer meer jongeren te inspireren. Maar inhoudelijk is de cursus die in maart begint niet anders: de sterrenkunde blijft hetzelfde!

Bijzonder
Het is een zeer bijzondere cursus: niet alleen is het met tien lessen de meest uitgebreide die Rob Walrecht ooit gaf, maar twee befaamde hoogleraren sterrenkunde sluiten de cursus af met speciale, extra lessen! Dus twaalf lessen in totaal!
Daarnaast is de opbouw ongebruikelijk: niet de klassieke structuur, met bijvoorbeeld lessen over de geschiedenis, telescopen en satellieten, enz. Het gaat in deze cursus echt om de kern: de bewegingen aan de hemel (de hemelmechanica), het herkennen van sterrenbeelden en sterren, het begrijpen van de opbouw van het zonnestelsel en de processen die geleid hebben tot de planeten, sterren en sterrenstelsels die we nu zien. Zo gaan er bijvoorbeeld drie lessen over het zonnestelsel en twee over sterren!
De cursus volgt daarmee de opbouw van Robs cursusboeken en de illustraties uit die boeken vormen de basis voor de fraaie lessen. Daarnaast wordt een flinke collectie zelfgebouwde schaalmodellen gebruikt waarmee afmetingen, massa’s en afstanden in het heelal aanschouwelijk worden gemaakt.
Ook zijn planisfeer, een hulpmiddel om de sterrenhemel te leren kennen, neemt een belangrijke plek in. Dat is niet alleen zodat de cursisten de belangrijkste sterren en sterrenbeelden leren herkennen, maar ook om hen te leren de ruimte om ons heen ‘in 3D’ te bekijken. De cursisten gaan tijdens de eerste vier lessen actief aan de gang met vragen en opdrachten.

Twaalf lessen!
De cursus wordt gegeven in Amersfoort en bestaat uit tien lessen op vijf zaterdagen van 14 maart tot en met 18 april (twee lessen per dag).
Onderdeel van het programma zijn bijzondere lessen, verzorgd door professionele astronomen: prof.dr. Ed van den Heuvel en prof.dr. Henny Lamers.

De cursus kost € 175,00. Dat is inclusief het cursuspakket t.w.v. € 61,80, dat bestaat uit de drie cursusboeken van de serie Genieten van de sterrenkunde en de planisfeer.

Voor meer informatie:
Algemeen: https://www.walrecht.nl/nl/lezingen-cursussen/cursus-leer-het-heelal-begrijpen.
Voor de media: https://www.walrecht.nl/nl/lezingen-cursussen/cursus-leer-het-heelal-begrijpen/voor-de-media.
Foto’s en illustraties: https://www.walrecht.nl/nl/lezingen-cursussen/cursus-leer-het-heelal-begrijpen/voor-de-media/beeldmateriaal.

Opgeven: vóór 1 maart, via info@walrecht.nl. Vol = vol!

De missie
Rob Walrecht heeft sinds 1980 onder andere duizenden gastlessen en planetariumprogramma’s gegeven op scholen. Daar ligt zijn passie, inmiddels beter omschreven als missie! Door gezondheidsproblemen was dat vanaf eind jaren ’90 steeds minder goed mogelijk (zie ook https://www.walrecht.nl/nl/over-rob-walrecht).
In de jaren 2006-2009 maakte Rob zijn boeken van de serie Genieten van de sterrenkunde. Die boeken maakten het mogelijk het over een andere boeg te gooien: als meer leerkrachten genoeg over het heelal weten hoefde geen gastlessen meer te geven, die mensen konden dat hun verdere carrière zelf!
Hij ontwikkelde daarom een uitgebreide cursus sterrenkunde voor docenten van basisscholen en middelbare scholen, met zijn slogan als titel: Leer het heelal begrijpen. Om bij te dragen aan meer sterrenkundekennis en -begrip op scholen.

Fraaie lessen en unieke modellen
PowerPoint is een mooi medium om fraaie lessen te geven, zeker als je je eigen illustraties maakt. Hij begon met de 200 illustraties uit de drie boeken en daaraan zijn er honderden toegevoegd, soms in de vorm van animaties. Hij werkte er van 2010 tot en met 2014 hard aan. De lessen werd getest op Volksuniversiteiten en de Sterrenwacht in Amersfoort. Uiteraard ontstond een overschot aan materiaal, zodat de lessen te lang werden, zelfs toen de cursus van zes naar acht lessen was uitgebreid. Dat loste hij op door delen als losse modules te bewaren, die naar wens met andere delen zijn te combineren. Zo ontstonden ook geheel nieuwe lezingen, die later als les in de huidige cursus terugkeerden.
Een al bestaande serie schaalmodellen, van het zonnestelsel (3!), sterren, het Melkwegstelsel en meer, werd nog verder uitgebreid. Ze vormen een cruciaal element van de cursus en kunnen afstanden en afmetingen inzichtelijker maken.

Moeilijke markt
Het is voor een ZZP’er onmogelijk gebleken in het trainingenprogramma van onderwijsorganisaties te komen. Dat werd verhinderd, ondanks de steun van hoogleraren sterrenkunde die achter Robs cursus staan. En ondanks dat docenten juist behoefte hebben aan zo’n cursus!
Het duurde even voordat het idee kwam om de cursus dan voor particulieren te organiseren, in eigen beheer, in de hoop en veronderstelling dat ook docenten aanschuiven. Dat is ook gebeurd, in de cursussen van 2017 en 2018. Inhoudelijk zit er geen verschil tussen de cursus voor docenten en die voor particulieren: de sterrenkunde blijft hetzelfde!
Die cursussen waren een ongekend successen. Er waren cursisten uit het halve land (o.a. Purmerend, Dordrecht en Nijmegen) en men was erg te spreken over het programma, het materiaal, de lessen en vooral ook de prettige, ontspannen atmosfeer waarin de cursus werd gebracht.

Over Rob Walrecht
Rob Walrecht is sinds 1982 ontwerper en sinds 1985 uitgever van leuke en leerzame sterrenkundeartikelen, voor jong en oud, zoals boeken, bouwplaten, posters en vooral planisferen. Die laatste worden wereldwijd verkocht, in zestien talen, ook als maatwerk. De planisfeer is nog altijd de bekende apps de baas als het beste hulpmiddel om de sterren en sterrenbeelden te leren kennen.
Daarnaast heeft hij de afgelopen 40 jaar vele duizenden presentaties en lessen gegeven, waarvan ruim 3000 met projectieplanetaria, voor jongeren en gewoon publiek. Zo heeft hij naar schatting een paar honderdduizend jongeren en volwassenen in aanraking gebracht met het heelal!
In 2010, toen de drie boeken van de serie Genieten van de sterrenkunde uitgebracht waren, begon Rob aan deze cursus, in eerste instantie opgezet voor docenten. Zijn missie is namelijk (al 40 jaar!) om de sterrenkunde een betere plek geven in het onderwijs, om jongeren te inspireren voor wetenschap en techniek te kiezen. De cursus is echter, zonder alle didactische tips en trucs, uitstekend geschikt voor particulieren: inhoudelijk is niets anders!

Uniek bij bijna al zijn presentaties is het gebruik van een hele collectie zelfgemaakte schaalmodellen, van bijvoorbeeld het zonnestelsel en van sterren. Zijn eerste Planetenpad maakte hij in 1978. Op dat moment begon hij ook met presenteren en schrijven. Schaalmodellen is wel een obsessie geworden – maar een leuke obsessie. Zie https://www.walrecht.nl/nl/lezingen-cursussen/fotos-schaalmodellen.

Naar de website

VorigeRecycleactie van (kerst)lampen bij tuincentra
VolgendeLesmateriaal Aan de slag met armoede (groep 7 en 8)
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter