Lesmateriaal Aan de slag met armoede (groep 7 en 8)

In iedere klas zitten gemiddeld 2 á 3 kinderen die opgroeien in armoede. Armoede zorgt voor minder kans op een opleiding. Schaamte, sociaal isolement, stress en eenzaamheid maken het tot een lastig bespreekbaar onderwerp. Toch geven kinderen zelf aan dit in de klas wél te willen doen: erover praten, erover leren en er samen mee aan de slag. Dat maakt dit gratis lespakket voor alle leerlingen relevant en interessant. Aan de slag met armoede dus!

Lesmateriaal Aan de slag met armoede
Het lespakket bestaat uit een werkboekje voor elke leerling, een uitgebreide digitale handleiding voor de leerkracht en een informatiebrief voor ouders. Er is een digitaal platform met extra informatie en opdrachten.

Werkboekje
Kinderen vertellen over hoe het is als je opgroeit in armoede. Memphis Depay en Akwasi hadden het vroeger thuis niet ‘breed’: hoe was hun jeugd en hoe is het nu met hen? Met cijfers en weetjes krijgen de leerlingen inzicht in het probleem. De leerlingen krijgen handige tips voor wat je met weinig geld kunt doen en vooral: hoe je elkaar kunt helpen!

Handleiding (digitaal)
De leerkracht wordt begeleid in het geven van deze les en krijgt informatie en tips over hoe het thema armoede in de klas bespreekbaar gemaakt kan worden. Wat is hiervoor nodig en hoe ga je er vervolgens met elkaar mee om?

Informatiebrief
Ook voor ouders kan armoede een lastig onderwerp zijn. Gezinnen die leven in armoede worden dagelijks geconfronteerd met de uitdaging om hun kind goed te laten opgroeien en alle kansen te geven op een goede toekomst. De informatiebrief die door onze professionals is opgesteld, informeert ouders over de les en verwijst hen naar meer informatie indien nodig en gewenst.

Digitaal platform voor leerlingen, leerkrachten en ouders
De website www.aandeslagmetarmoede.nl (vanaf januari 2020) biedt leerkrachten en ouders extra informatie over armoede, actueel nieuws en een uitgebreide verwijzing naar hulpinstanties voor op school en thuis. De brief voor ouders is hier te downloaden en met uw eigen gegevens aan te passen.
Leerlingen kunnen aan de slag met interactieve opdrachten en bekijken een mini-documentaire van twee kinderen die zelf in armoede opgroeien. Het zet hen aan tot nadenken en discussie.

Kerndoelen
U kunt het lesmateriaal gebruiken voor burgerschapsonderwijs en het sluit aan bij de kerndoelen 34, 35 en 37 van het leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld.

Bestellen
Via deze link kunt u uw bestelling plaatsen. U krijgt het lesmateriaal eind januari 2020 op school geleverd. U kunt de werkboekjes bestellen per pakket van 30 exemplaren. U betaalt slechts de administratie- en verzendkosten. Deze kosten zijn afhankelijk van uw bestelling en worden u getoond tijdens het bestelproces.

Naar de website

VorigeUitgebreide basiscursus sterrenkunde Rob Walrecht
VolgendeGratis digiles Vrijheid in Beeld
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter