Een nieuwe serie lessen over actuele brandende kwesties
Met regelmaat komt er in de media een stroom berichten rond één en hetzelfde onderwerp. Dagen of weken beheerst zo'n item het nieuws. Denk aan de Griekenlandcrisis in de EU, de vluchtelingenstroom uit Syrië, terroristische aanslagen in Frankrijk of België of de 'Panama Papers'.
De nieuwsberichten bieden vaak een mooie kapstok voor lessen in het voortgezet onderwijs, maar zijn niet zomaar in te zetten in de klas. Wel met enige bewerking zoals uitleg van begrippen, verwerkings¬-vragen en -opdrachten en een geschikte didactische werkvorm. Vandaar deze nieuwe loot aan de stam van het Centrum voor Mondiaal Onderwijs.

Deze eerste lesbrief ‘The Panama Papers – Vluchthavens voor geld’ is bedoeld voor leerlingen van de bovenbouw havo/vwo in de vakken economie of maatschappijleer.
In deze lesbrief komen aan de orde:
- waarom we belastingen betalen;
- hoe belastingen worden ontdoken of ontweken en wat het verschil hiertussen is;
- hoe het in de praktijk werkt als mensen en bedrijven hun geld wegsluizen naar belastingparadijzen om minder of geen belasting te hoeven betalen.
De digitale lesbrief wordt afgesloten met het houden van een Lagerhuisdebat over de vraag of Nederland samen met andere landen deze praktijk moet bestrijden.

Naar de website

VorigeVergroot en oefen je hoofdrekenvermogens online
VolgendePlezier in taal stimuleren bij kinderen van vluchtelingen
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter