In Zeeland heeft de Tweede Wereldoorlog duidelijke sporen achtergelaten. Op verschillende plekken liggen bunkers, monumenten en andere overblijfselen. Langs de kust van West-Europa lag bijvoorbeeld de Atlantikwall: een lang verdedigingswerk waarmee de Duitsers het bezette gebied verdedigden.

In september, oktober en november 2014 herdenken we de bevrijding van grote delen van Zeeland, 70 jaar geleden. Een goede gelegenheid om in de klas aandacht te besteden aan dit actuele thema.

Met de webquest Sporen van WWII gaan leerlingen zelf op zoek naar verhalen van de Tweede Wereldoorlog in Zeeland. Ze kruipen in de huid van een fotograaf, burger, verzetsstrijder of historicus en doen onderzoek naar een zelfgekozen locatie. Wat is hier gebeurd? Wat waren de gevolgen van de oorlog voor de inwoners van Zeeland? Hoe was de situatie op andere plekken aan de West-Europese kust? De gevonden informatie verwerken ze in een filmpje, verslag, PowerPoint, collage, infographic of brief.

De webquest bestaat uit zeven stappen, nuttige informatiebronnen en een interactieve kaart. De webquest is geschikt voor vmbo 3 en havo/vwo 2, voor het vak geschiedenis. www.sporenWW2.nl is gemaakt in opdracht van Provincie Zeeland en Gemeente Middelburg. Van de webquest is ook een Engelse, Vlaamse en Franse versie voor scholen in Essex, West Vlaanderen en Noord Frankrijk.

www.sporenww2.nl, www.sporenww2.be, www.tracesofww2.uk, www.tracesde3945.fr

Naar de website

VorigeGa mee op ruimtereis met Rosetta - Gratis lessenserie klas 1-2 van het VO
VolgendeTube Your Future
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter