De Poëzieweek komt er weer aan en dat betekent: tijd voor poëzie in de klas! Maar hoe pak je dat het best aan? Welke gedichten zijn geschikt voor welke leeftijden? Hoe kan je poëzielessen uitnodigend maken, ook voor leerlingen die denken niets met poëzie te hebben? Op welke manier kan je poëzieanalytische termen op een toegankelijke manier toepassen? En hoe krijg je het voor elkaar dat leerlingen originele gedichten schrijven?

Het poëzie-doe-boek woorden temmen biedt antwoorden op al die vragen en meer. Dichtersduo Kila&Babsie (Kila van der Starre en Babette Zijlstra) selecteerden voor dat boek hun 24 Nederlandstalige lievelingsgedichten. Van Paul Van Ostaijen, Paul Rodenko en Annie M.G. Schmidt, tot Maud Vanhauwaert, Hans Faverey en Rodaan Al Galidi. Die gedichten koppelen ze aan prikkelende lees-, denk-, doe- en schrijfopdrachten. Ook leggen ze aan de hand van de gedichten op een laagdrempelige manier poëzieanalytische termen uit en geven ze lees- en luistertips voor nog meer poëzie.

Achterin het boek staat voor docenten een index met de gebruikte termen per gedicht (denk aan 'metafoor', 'jambe', 'paradox' en 'alliteratie'). Op die manier is het boek geschikt voor poëzielessen en poëzieworkshops (vanaf 12 jaar) en voor iedereen die in de klas of in de vrije tijd meer poëzie wil lezen en schrijven, maar niet goed weet waar te beginnen.

Wil je in of buiten de Poëzieweek aan de slag met poëzie in de klas? Het poëzie-doe-boek woorden temmen geef je in één klap genoeg inspiratie voor de rest van het jaar!

woorden temmen. 24 uur in het licht van Kila&Babsie is een uitgave van grange fontaine, geschreven door Kila van der Starre en Babette Zijlstra. Het boek is voor 20,55 euro te bestellen in iedere boekhandel in Nederland en Vlaanderen en via Bol.com. Zie deze pagina voor meer informatie over het boek.

Naar de website

VorigeGLOBE onderzoeksprogramma van NASA
VolgendeMaak samen een Nachtwacht
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter