Schrijf je eigen troonrede en win dagje lobbyen in Tweede Kamer
Op Prinsjesdag leest koning Willem-Alexander de troonrede voor, met daarin de regeringsplannen voor het komende jaar. Maar wat moet er volgens jóu gebeuren?
Schrijf een alternatieve troonrede en maak kans op een dagje lobbyen voor jouw plan/visie in de Tweede Kamer en publicatie in een landelijke krant.

Spelregels
• Noem een maatregel, idee of plan dat je graag zou willen invoeren in Nederland. Dit mag een abstracte visie zijn maar ook een concrete maatregel: alles waarvan je denkt dat Nederland beter wordt.
• Beschrijf het in maximaal 350 woorden
• Begin met ‘Leden van de Staten-Generaal’…
• Stuur je inzending uiterlijk zondag 6 september naar debat@prodemos.nl

Finale op Prinsjesdagavond
De beste drie auteurs mogen hun voorstel vanaf een troon voorlezen tijdens de speciale Prinsjesdagavond op maandag 14 september in Café Dudok in Den Haag. Op deze avond vertelt oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas over de gang van zaken tijdens Prinsjesdag, worden de drie finalisten van Pimp de troonrede beoordeeld door de jury en mag het publiek stemmen welke troonrede wint. De Prinsjesdagavond is gratis toegankelijk.

De jury
De jury bestaat uit Frans Weisglas (oud-Kamervoorzitter en VVD-prominent), Else van Nieuwkerk (directeur van de Stichting Nederlands Debat Instituut) en Erica Meijers (hoofdredacteur bij wetenschappelijk bureau GroenLinks).

Prijs
De schrijver van de beste troonrede krijgt een viprondleiding door de Tweede Kamer aangeboden en mag bij verschillende politieke partijen zijn/haar plan toelichten. Bovendien wordt de winnende troonrede gepubliceerd in NRC Next.

Over ProDemos
De schrijfwedstrijd Pimp de troonrede wordt georganiseerd door ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat. ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen - in de gemeente, de provincie, het land en Europa.

Meer informatie op: www.prodemos.nl/troonrede

Naar de website

VorigeProject Wild Thing: hoe kinderen van het scherm naar buiten te krijgen
VolgendeLesbundel Prinsjesdag voor po en vo
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter