Hierbij het kijkoverzicht van de Klokhuisafleveringen op Overblijf TV. Wil je zelf graag een Klokhuisaflevering aanvragen om te zien op Overblijf TV, laat dat weten via webredactie.hetklokhuis@ntr.nl. Alvast veel kijkplezier!

13 maart - Hybride vrachtwagen
Er bestaan elektrische auto's en er bestaan auto's die op brandstof rijden. De hybride auto's gebruiken beide technieken. Hoe? Bart legt het uit op de Technische Universiteit in Eindhoven. Op een speciale testbaan mag hij zelfs een nieuwe hybride vrachtwagen uittesten!

14 maart - vlinders
Maurice probeert vlinders te vangen in het bos, maar dat valt niet mee. Hij roept de hulp in van Annette van de Vlinderstichting. Zij weet precies waar ze in het bos te vinden zijn. Weten wat voor dier je zelf gevonden hebt? Ontdek het in de DierenZoeker: www.dierenzoeker.nl

18 maart - hoogovens
Bij de Hoogovens is een grondstof heel belangrijk: ijzererts. Wat is ijzererts precies en hoe maak je er vloeibaar ijzer van? Mustafa neemt een kijkje in de gloeiend hete ovens van de Hoogovens.

19 maart - haaienverzorger
Dolores gaat op stage als haaienverzorger. Ze wordt wel gelijk in het diepe gegooid: tussen de haaien moet ze eieren rapen en de ramen van het enorme aquarium lappen. Natuurlijk gaat ze de haaien ook voeren! Haaienverzorger; hoe spannend is dat?

20 maart - sportprothese
Met een sportprothese kan iemand die z'n benen moet missen toch sporten. Ontwerper Frank Jol laat zien hoe hij sportprotheses maakt en mountainbiker Reitze Bok laat aan Margreet zien hoe hij met een sportprothese toch kan fietsen. Maar wat is het verschil tussen de gewone prothese en een sportprothese?

21 maart - grazen
Schapen, koeien, geiten en konijnen hebben allemaal n ding gemeen: het zijn grazers. Hun menu bestaat vooral uit gras. Maar eten ze lang of kort gras? En eten ze ook gras in de buurt van hun eigen poep en keutels? Samen met studenten van de Universiteit Wageningen doet Lisa onderzoek naar grazers.

22 maart - bijen
Veel groente- en fruitsoorten zouden zich niet voort kunnen planten zonder bijen. Maurice neemt samen met bijenkenner Jeroen de honingbij onder de loep. Die bijensoort leeft in kolonies van zo'n 50.000 individuen. Hoe is zo'n kolonie georganiseerd? Maurice gaat op zoek naar de koningin.

23 maart - Canon/Tweede Wereldoorlog
Een aflevering uit de Klokhuiscanon van de Nederlandse geschiedenis. De Tweede Wereldoorlog heeft in vele opzichten verwoestend werk gedaan. Zeventig jaar na dato is de Explosieven Opruimingsdienst nog steeds bezig om de resten van die oorlog op te ruimen. Bart reist naar verschillende locaties waar nog explosieven gevonden worden. In het bos, bij de grote steden en langs de kust. Met origineel archiefmateriaal legt hij uit hoe ons land leed onder het geweld en hoe de oorlogsmunitie terecht is gekomen op de plekken waar het nu nog gevonden wordt.


24 maart - Stewardes
Lisa gaat stage lopen als stewardess. Ze leert onder andere hoe je een brandje aan boord moet blussen en ze doet een landingsoefening in een simulator.

25 maart - Supertelescoop
In Exloo staat een supertelescoop. Margreet legt uit hoe de antennes staan opgesteld en hoe ze radiogolven opvangen. En hoe het dat je met deze telescoop bijna het ontstaan van het heelal kan bekijken?

26 maart - Bonen
Boer Boon teelt sperziebonen. Maar voordat hij zijn veld vol zet wil hij wel zeker weten dat hij goed zaad gebruikt. Maurice gaat naar een zaadveredelaar en krijgt te zien hoe ze er jaren over doen om een nieuwe perfecte sperzieboon te ontwikkelen.

27 maart - Kantoor 111
Weer bijzondere avonturen van onze kantoorgenoten Ben, Timo, Wouter en Leonoor. En een workshop Dansen met Do!

Naar de website

VorigeLeuk Leren Week van online oefenprogramma Squla
VolgendeGratis lespakket 'Marine: 525 jaar innovatief'
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter