De nieuwe lesmodule Vegucation is vanaf nu voor het onderwijs beschikbaar. Vegucation is een lesmodule over vegetarisch koken voor het koksonderwijs. Met deze lesmodule kunnen koksopleidingen vanaf volgend schooljaar goede lessen over vegetarisch eten aanbieden aan hun leerlingen. Dit is hard nodig, aangezien uit eerder onderzoek van de Vegetariërsbond bleek dat gemiddeld minder dan zes uur per jaar besteed wordt aan specifieke lessen over vegetarisch koken. De lesmodule is gemaakt door een samenwerkingsverband van de Vegetariërsbond, vegetariërsbonden uit België, Duitsland en Oostenrijk en een aantal koksscholen. Dit project is mede mogelijk gemaakt door het Leonardo programma van de Europese Unie.

"Veel koks hebben op dit moment te weinig basiskennis om goede vegetarische gerechten te maken. Chefs die goed thuis zijn in de vegetarische keuken klagen steen en been over het niveau van de koks die hun opleiding net hebben afgerond. Ze zijn soms niet eens in staat een boerenkool die vers van het land komt te herkennen. Met deze module krijgen de volgende generaties koks een gedegen basis, zodat er in de toekomst hopelijk geen kaart meer is zonder originele en lekkere vleesloze gerechten," aldus Floris de Graad (directeur en projectleider van Vegucation voor de Vegetarërsbond).

Trend
Dat de lesmodule van belang is blijkt ieder jaar weer uit de vele trendonderzoeken. Alle trendwatcher zijn het erover eens dat vegetarisch eten een belangrijke trend is in de horeca. Het curriculum bedraagt 100 lesuren en is modulair opgebouwd. Het lesmateriaal is opgebouwd rond een uitgebreid studentenhandboek dat tevens als naslagwerk voor de vegetarische keuken dienst kan doen. Voor de docent is er een docentenhandboek, een takenboek en een op het cursusmateriaal aansluitend receptenboek. Online zijn er ondersteunende video's beschikbaar. In het lesmateriaal worden zowel de achtergronden achter vegetarisch eten, als kooktechnieken, maaltijdopbouw en producten behandeld. Daarnaast komen ook wijnen en speciale plantaardige producten aan de orde.
Meer informatie is te vinden op www.vegucation.eu.

Naar de website

VorigeNieuw in De Dag Vandaag: dossiers
VolgendeFeest! Weet wat je viert: Pasen
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter