Vandaag is de website www.groenblauweschoolpleinen.nl gelanceerd. Basisscholen kunnen hier tips en inspiratie vinden voor meer water en groen op hun schoolplein. De site biedt voorbeelden en ervaringen van andere basisscholen die een groenblauw plein hebben gerealiseerd, opties voor financiële steun en lespakketten voor buitenlessen.

De website is een initiatief van de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland, die samen met 16 partnerorganisaties basisscholen willen stimuleren om meer met groen en (regen)water aan de slag te gaan op hun schoolplein. De opening van een nieuw groen en waterrijk plein op de Pastoor van Arsschool in Den Haag vormde de aftrap van de website.

Groenblauweschoolpleinen.nl toont voorbeeldprojecten van scholen met een groenblauw plein en gratis lespakketten voor docenten die buitenlessen willen geven. Een tip die de website biedt is het benaderen van bedrijven in de wijk, die het plein kunnen sponsoren of steunen met korting op benodigde materialen. De expertise van ouders inzetten is een andere tip.

Groenblauwe pleinen: beter klimaat, minder pesten
Buitenspelen op een parkachtig schoolplein is leuker, gezonder en leerzamer voor kinderen dan een tegelplein. Daarnaast draagt een schoolplein met meer water en groen en minder stoeptegels bij aan een betere sfeer: kinderen spelen leuker met elkaar en daardoor is er minder ruzie en wordt er minder gepest, blijkt uit de ervaringen van scholen op de site. Bovendien is het goed voor het klimaat in de wijk: een groen plein geeft schaduwplekken en zorgt ervoor dat water na een regenbui beter de grond in zakt. Zuid-Holland heeft naar schatting 1 mln m2 aan schoolpleinen bij basisscholen.

"Op een groenblauw schoolplein hebben kinderen meer de gelegenheid om zich te ontwikkelen,” vertelt docent Trevor Reis van de Inspecteur de Vriesschool in Den Haag, die onlangs een groenblauw schoolplein heeft aangelegd. “Denk bijvoorbeeld aan hutten bouwen en creatief met elkaar spelen. Ons schoolplein biedt zo ruimschoots gelegenheid voor rust en ontspanning maar ook voor veelzijdige beweging."

Financiële steun
De provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland bieden een financiële bijdrage om groenblauwe schoolpleinen te stimuleren. Met het themafonds ‘Groenblauwe Schoolpleinen’ van de provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds kunnen basisscholen tussen de € 1.000 en € 15.000 aanvragen, als ze zelf minimaal de helft van de kosten investeren in het plein. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie, waarmee scholen in het beheersgebied 20 tot 25 procent van de watermaatregelen vergoed kunnen krijgen.

Naast de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland hebben de volgende partijen bijgedragen aan de totstandkoming van de website: Stichting Ravottuh, IVN, GGD Haaglanden, NME, Springzaad, Gemeente Westland, Gemeente Rotterdam, Gemeente Vlaardingen, Gemeente Rijswijk, Gemeente Lansingerland, Gemeente Den Haag, Gemeente Pijnacker-Nootdorp, Gemeente Leidschendam-Voorburg, het Hoogheemraadschap van Rijnland en Waterschap Hollandse Delta en Fonds 1818.

Naar de website

VorigeProgramma: Afval op School
VolgendeCursus sterrenkunde van Rob Walrecht
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter