Hoe groot en hoe oud is het heelal?
Wat is een zwart gat? Wat zijn zwaartekrachtgolven?
Waarom is Pluto geen planeet meer?
Is er buitenaards leven?
Hoe is het zonnestelsel geworden tot wat we nu zien?
Hoe worden sterren geboren, leven en sterven ze?
Wat kan ik in de klas doen over het heelal, over sterrenkunde?


Antwoorden op al je vragen over het heelal komend najaar in de cursus sterrenkunde van Rob Walrecht

Vanaf 11 september geeft Rob Walrecht voor de derde maal zijn zeer uitgebreide cursus ‘Leer het heelal begrijpen’, voor particuliere geïnteresseerden én docenten PO en VO. Dat gebeurt in Amersfoort, zodat liefhebbers uit een groot deel van het land kunnen deelnemen.

Sterrenkunde is leuk!
De cursus is bedoeld voor iedereen die méér wil weten over de sterrenhemel, het zonnestelsel en het heelal in het algemeen. Hoewel de cursisten heel veel informatie zullen krijgen gaat het in de cursus vooral over het begrip. Kennis kun je opzoeken, bijvoorbeeld in de drie cursusboeken, maar begrip blijft bij je!
Rob Walrecht bouwt dat van de grond af op en biedt de cursisten zo een fundament waarop zij zelf naar wens verder kunnen bouwen, door te lezen en documentaires te bekijken, of andere cursussen te volgen.
De cursus is oorspronkelijk, in 2010-2014, opgezet voor docenten van voortgezet en basisonderwijs, om bij te dragen aan meer sterrenkundekennis en -begrip op scholen, en zo weer meer jongeren te inspireren. Maar inhoudelijk is de cursus die in september begint niet anders: de sterrenkunde blijft hetzelfde!

Bijzonder
Het is een zeer bijzondere cursus: niet alleen is het met tien lessen de meest uitgebreide die Rob Walrecht ooit gaf, maar twee befaamde hoogleraren sterrenkunde sluiten de cursus af met speciale, extra lessen! Dus twaalf lessen in totaal!
Daarnaast is de opbouw ongebruikelijk. Niet de klassieke, met bijvoorbeeld lessen over de geschiedenis, telescopen en satellieten, enz. Het gaat in deze cursus echt om de kern: de bewegingen aan de hemel (de hemelmechanica), het herkennen van sterrenbeelden en sterren, het begrijpen van de opbouw van het zonnestelsel en de processen die geleid hebben tot de planeten, sterren en sterrenstelsels die we nu zien. Zo gaan er bijvoorbeeld drie lessen over het zonnestelsel!
De cursus volgt daarmee de opbouw van Robs cursusboeken en de illustraties uit die boeken vormen de basis voor de fraaie lessen. Daarnaast wordt een flinke collectie zelfgebouwde schaalmodellen gebruikt waarmee afmetingen, massa’s en afstanden in het heelal aanschouwelijk worden gemaakt.
Ook zijn planisfeer, een hulpmiddel om de sterrenhemel te leren kennen, neemt een belangrijke plek in. Dat is niet alleen zodat de cursisten de belangrijkste sterren en sterrenbeelden leren herkennen, maar ook om hen te leren de ruimte om ons heen ‘in 3D’ te bekijken. De cursisten gaan tijdens de eerste vier lessen (!) actief aan de gang met vragen en opdrachten.

Twaalf lessen!
De cursus wordt gegeven in Amersfoort en bestaat uit tien lessen op de woensdagavonden van 11 september tot en met 27 november (uitgezonderd 16 en 23 oktober, vanwege de herfstvakantie). Aansluitend zijn er in december twee bijzondere lessen, verzorgd door professionele astronomen: prof.dr. Ed van den Heuvel en prof.dr. Henny Lamers.

De cursus kost € 175,00. Dat is inclusief het cursuspakket t.w.v. € 61,80, dat bestaat uit de drie cursusboeken van de serie Genieten van de sterrenkunde en de planisfeer.
Opgeven: vóór 1 augustus, via info@walrecht.nl. Vol = vol!

Voor meer informatie:
Algemeen: www.walrecht.nl/nl/nieuws/cursus-sterrenkunde-najaar-2019.

De missie
Rob Walrecht heeft sinds 1980 onder andere duizenden gastlessen en planetariumprogramma’s gegeven op scholen. Daar ligt zijn passie, inmiddels beter omschreven als missie! Door een slechtere gezondheid was dat vanaf eind jaren ’90 steeds minder goed mogelijk (zie ook https://www.walrecht.nl/nl/over-rob-walrecht).
In de jaren 2006-2009 maakte Rob zijn boeken van de serie Genieten van de sterrenkunde. Die boeken maakten het mogelijk het over een andere boeg te gooien: als meer leerkrachten genoeg over het heelal weten hoefde geen gastlessen meer te geven, die mensen konden dat hun verdere carrière zelf!
Hij ontwikkelde daarom een uitgebreide cursus sterrenkunde voor docenten van basisscholen en middelbare scholen, met zijn slogan als titel: Leer het heelal begrijpen. Om bij te dragen aan meer sterrenkundekennis en -begrip op scholen.

Fraaie lessen en unieke modellen
PowerPoint is een mooi medium om fraaie lessen te geven, zeker als je je eigen illustraties maakt. Hij begon met de 200 illustraties uit de drie boeken en daaraan zijn er honderden toegevoegd, soms in de vorm van animaties. Hij werkte er van 2010 tot en met 2014 hard aan. De lessen werd getest op Volksuniversiteiten en de Sterrenwacht in Amersfoort. Uiteraard ontstond een overschot aan materiaal, zodat de lessen te lang werden, zelfs toen de cursus van zes naar acht lessen was uitgebreid. Dat loste hij op door delen als losse modules te bewaren, die naar wens met andere delen zijn te combineren. Zo ontstonden ook geheel nieuwe lezingen, die later als les in de huidige cursus terugkeerden.
Een al bestaande serie schaalmod

Naar de website

VorigeLessen over een groen schoolplein
VolgendeJongeren over hun ervaringen met discriminatie
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter