Doede360 recordpoging!
Op donderdag 26 april is de grote slotmanifestatie van Het Klokhuis Sportlab. Alle kinderen in Nederland doen mee aan ‘Doede360’. ‘Doede360’ is een waanzinnige dans op de muziek van Gino Pietermaai, Bokoesam en FS Green. Deze dans is speciaal gemaakt om zoveel mogelijk jongeren in beweging te krijgen. Tijdens de Nationale Sport Week is het dan ook de bedoeling dat zoveel mogelijk jongeren in Nederland de ‘Doede360’ doen. Kijk op de site voor meer informatie: http://nps.dmd.omroep.nl/x/c/?BcEBCoAwCADAH01XbUXga6awYLUwwefbXaO8x03bgTmU6oIxqGYs0ambvSeAuyeewrJWTM_AYPouE5U2lX8A82

Week 14

Ma 2 april Sportlab: Springen
Elke maandag Het Klokhuis Sportlab! In het Sportlab draait het allemaal om sportwetenschap. Vandaag onderzoekt Lisa het springen in de sport. Een hoogspringer en een verspringer laten zien hoe zij hun sprong trainen. Een sportwetenschapper legt het verschil uit tussen langzame en snelle spiervezels. Lisa onderzoekt op de universiteit sprongkracht. Aan het eind van de aflevering weer de Sportlabsupertip: hoe kan je beter springen? Vul je resultaten in op je eigen sportpaspoort op de Klokhuiswebsite! En we volgen weer het wel en wee van Ben, Timo, Wouter en Leonoor op Het Klokhuiskantoor.

Di 3 april Rietsnijder
Er zijn huizen met rieten daken. Maar waar komt dat riet vandaan? Dolores gaat een dagje mee met de rietsnijder. Hoe oogst je riet? En hoe werkt de rietsnijmachine?

Wo 4 april Nano basis
Er bestaan nanovezels om t-shirts tegen zweet te maken. Maar er is ook zonnebrand met nanodeeltjes, mobiele telefoons met nanotechniek en er zijn zelfs nanorobots voor in je lichaam. Bart legt uit wat ‘nano’ precies is en wat je er allemaal mee kan. Hij gaat naar de nano-bouwers van het Instituut voor Nanotechnologie in Twente. Met een elektronenmicroscoop maken zij de nanowereld zichtbaar.

Do 5 april Statenbijbel
In 1637 verschijnt in Nederland voor het eerst de Statenbijbel, een Bijbel die in het Nederlands geschreven is. De Bijbel kan nu door iedere gelovige gelezen worden. De taal van de Statenbijbel heeft veel invloed gehad op de ontwikkeling van het moderne Nederlands. Een lust voor het oog, wie een kuil graaft voor een ander valt er zelf in, de inwendige mens versterken. Het zijn een paar uitdrukkingen die in de allereerste Statenbijbels staan en die we nu nog steeds gebruiken. Bijna 600 jaar na de uitvinding van de boekdrukkunst worden er nog steeds Bijbels gedrukt, al gaat het nu wel op een andere manier. Dolores komt van alles te weten over het ontstaan van de Statenbijbel. Ook gaat ze op bezoek bij de grootste Bijbeldrukkerij van Nederland. Hier worden aan de lopende band, 24 uur per dag, Bijbels gedrukt die de hele wereld over gaan.

Vri 6 april Pasen
De Paashaas, paaseitjes, paasvuren, kerkdiensten: wat vieren we nou precies met het Pasen? Waarom is Pasen elk jaar op een andere datum en wat hebben eieren en hazen er mee te maken? Margreet legt op Goede Vrijdag uit wat Pasen nou precies voor feest is.

Week 15

Ma 9 april Sportlab: Weerstand
Elke maandag Het Klokhuis Sportlab! In het Sportlab draait het allemaal om sportwetenschap. Mustafa onderzoekt vandaag weerstand in de sport. Welke weerstand ondervinden roeiers van het water? En met wat voor soort roeiboot bestrijd je waterweerstand? En hoeveel luchtweerstand heeft een wielrenner te verduren? Om dat te onderzoeken stuurt Mustafa een wielrenner de windtunnel in. Wat kan een wielrenner doen om zo min mogelijk last te hebben van de luchtweerstand? Aan het eind van de aflevering weer de Sportlabsupertip: hoe ga je op je eigen fiets de luchtweerstand te lijf? Vul je resultaten in op je eigen sportpaspoort op de Klokhuiswebsite! En we volgen weer het wel en wee van Ben, Timo, Wouter en Leonoor op Het Klokhuiskantoor.

Di 10 april Vogelwacht
Schiphol is eigenlijk een heel aantrekkelijk natuurgebied voor vogels. Maar rondvliegende vogels zijn best gevaarlijk voor vliegtuigen die landen en opstijgen. Dolores laat alle afschrikmiddelen zien die de vogelwacht van Schiphol gebruikt om de vogels te verjagen. Nieuw in de strijd tegen de vogels is de radiografisch bestuurbare slechtvalk.

Wo 11 april Nano gekko
Gekko’s zijn bijzondere beesten want ze kunnen tegen de muur of zelfs langs het plafond lopen. Met behulp van nanotechnologie probeert Bart het Geheim van de Gekko te ontrafelen. En hij ontdekt dat nanobouwers robots maken die net als gekko’s tegen de muur kunnen klimmen.

Do 12 april Drummen
Dolores krijgt drumles van niemand minder dan Cesar Zuiderwijk van The Golden Earring. Cesar toont alle drumstelonderdelen, weet alles over de basis van het drummen en heeft hij twee talentvolle leerlingen van z’n drumschool bij zich. Verder: hoe klinkt het eerste oer-drumstel? Cesar laat het samen met drumstellenverzamelaar Winnie Mensink horen.

Vri 13 april Wielerwedstrijd
De Amstel Gold Race is de enige echte wielerklassieker van ons land. Hoe maak je van zo’n koers een live tv-uitzending? Bart volgt de cameramensen op de motor en in de helikopter. Hij bezoekt het grondstation waar alle live-verbindingen tot stand komen. Regisseur Martijn Lindenberg legt uit wat hij doet met alle beelden en Bart hoort van commentator Mart Smeets hoe hij een massasprint verslaat.

Week 16

Ma 16 april Sportlab: Conditie
Elke maandag Het Klokhuis Sportlab! In het Sportlab draait het allemaal om sportwetenschap. Vandaag zoekt Bart samen met marathonloopster Merel de Knegt uit wat e

Naar de website

VorigeOlympische Educatie
VolgendeNieuw Museum en Schoolprogramma: Boeddha en Japan
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter