Week 9 vanaf 1 maart

Donderdag 1 maart 2012 Indonesië
Van 1815 tot 1949 was Indonesië een kolonie van Nederland. Dolores zoekt uit wat de goede en minder goede kanten van de kolonisatie waren. Verder komt ze te weten hoe het leven in Indonesië was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Veel mensen kwamen in gevangenkampen terecht en hadden het daar heel zwaar. Tot slot legt ze uit hoe Indonesië in 1949 weer een onafhankelijk land werd en waarom veel Indische Nederlanders naar ons land kwamen.

Vrijdag 2 maart 2012 Hagelslag en muisjes
Dolores en Lisa houden een broodbelegwedstrijd: wie weet het eerst hoe hagelslag en muisjes worden gemaakt? Lisa gaat naar de hagelslagfabriek en Dolores naar de muisjesfabrikant. En waarom eten we bij geboorten beschuit met muisjes?

Week 10

Maandag 5 maart 2012 Het Klokhuis Sportlab: Sterker
Elke maandag Het Klokhuis Sportlab! In het Sportlab draait het allemaal om sportwetenschap. Deze keer in het Sportlab: hoe word je sterker? Dat weet de sterkste vrouw van Nederland: Ielja Strik. Deze powerlifster traint elke dag haar spieren. Met echoapparatuur laat Dolores zien wat er gebeurt als Ielja hele zware dingen optilt. En een speciale computer laat zien welke spieren je gebruikt bij tillen. Aan het eind van de aflevering weer de Sportlabsupertip voor de kijkers.

Dinsdag 6 maart 2012 Drieling
Drielingen zijn zeldzaam. Maar hoe ontstaat een drieling? Een arts legt aan Mustafa uit hoe drielingen in de moederbuik groeien. En hij bezoekt twee drielingen, de ene bestaat uit jongens, de ander uit meisjes. Is het leuk om identieke broers of zussen te hebben? En zijn ze echt helemaal identiek, of zijn er ook verschillen? Als Mustafa al die drielingen maar uit elkaar kan houden.

Woensdag 7 maart 2012 Buistransport
Tussen Rotterdam en Antwerpen ligt een ondergrondse snelweg met pijpleidingen voor transport van gassen en vloeistoffen. Hoe omzeil je de obstakels die je tijdens de aanleg tegenkomt? Maurice vliegt met een controlevlucht over de buisleidingenstraat.

Donderdag 8 maart 2012 Karel De Grote
Karel de Grote is de belangrijkste vorst van de Middeleeuwen en regeerde over een enorm rijk, bijna zo groot als Europa nu. Daarom wordt hij ook wel Vader van Europa genoemd. Hoe komt Karel de Grote aan zijn naam? Bart brengt een bezoek aan Aken in Duitsland. In de grote Karel de Grote Quiz kom je van alles over hem te weten.

Vrijdag 9 maart 2012 Pakketdienst
Hoe komt een postpakketje op de juiste bestemming? Dolores gaat kijken hoe vanaf een centraal punt alle pakjes samenkomen en hoe met behulp van lopende banden en kiepbakjes alles automatisch wordt gesorteerd. En hoe gaat het na al dat sorteren verder? Dolores is erbij als een vliegtuig geladen wordt met postcontainers.

Week 11

Maandag 12 maart 2012 Het Klokhuis Sportlab: Gooien
Elke maandag Het Klokhuis Sportlab! In het Sportlab draait het allemaal om sportwetenschap. Deze week in het Sportlab: hoe kan je beter gooien? Dolores krijgt gooitips van twee korfballers. En met twee basketballers doet ze bij bewegingswetenschappen van de VU in Amsterdam schotonderzoek. Wanneer heb je de meeste kans op scoren? En met een speciale bril kan je zien waar iemand kijkt als hij naar iemand anders een bal gooit. Aan het eind van de aflevering weer de Sportlabsupertip voor de kijkers.

Dinsdag 13 maart 2012 Jongerentaal
Wat is jongerentaal? Wat is het verschil tussen MSN en SMS-taal? Hoe is de Nederlandse taal ontstaan? Bart is een dagje van de taalpolitie en komt alles te weten over taal. En hij doet de grote Klokhuis-SMS-straattest!

Woensdag 14 maart 2012 Supertransport
Hoe krijg je een enorme transformator op de juiste bestemming? Mustafa volgt ‘s nachts het transport van een enorme transformator. Waarom gebeurt dat eigenlijk ‘s nachts en waar moeten ze tijdens zo’n supertransport allemaal op letten? En: welke vrachtwagen kan een supertransport uitvoeren?

Donderdag 15 maart 2012 Erasmus
Erasmus van Rotterdam is misschien wel één van de beroemdste geleerden uit de Nederlandse geschiedenis. Zijn ideeën waren 500 jaar geleden volstrekt nieuw. Hij schrijft meer dan honderd boeken. Het bekendste is waarschijnlijk Lof der Zotheid. In dat boek maakt Erasmus op een grappige manier de kerk en leiders belachelijk. Eramus wil dat de kerk verandert en veel mensen zijn het met hem eens. Ook schrijft Erasmus een boekje voor kinderen over eetmanieren. Mustafa laat zien hoe je je volgens Erasmus behoort te gedragen aan tafel. Dus niet met je vingers in de vette saus dopen. En ook niet uitgebreid boeren en winden laten.

Vrijdag 16 maart 2012 Zoutjes
Welke speekselklieren zorgen ervoor dat het water je in de mond loopt als je iets lekkers ziet? Dolores komt erachter op een plek waar ze dat wel moeten weten: de zoutjesfabriek. En ze mag natuurlijk gelijk kijken hoe een aantal verschrikkelijk lekkere knabbelzoutjes worden gemaakt.

Week 12

Maandag 19 maart 2012 Het Klokhuis Sportlab: Mentaal
Elke maandag Het Klokhuis Sportlab! In het Sportlab draait het allemaal om sportwetenschap. In deze Sportlab: hoe word je mentaal beter? Bart volgt het penalty-onderzoek van de universiteit Groningen. Wanneer maak je de meeste kans om een strafschop te scoren? En helpt het om tijdens een strafschoppenserie met het hele team te juichen als je medespeler scoort? Aan het eind van de aflevering weer de Sportlabsupertip voor de kijkers.

Dinsdag 20 maart 2012 Mieren
Hoe leven mieren? Bart gaat naar een soort mieren

Naar de website

VorigeMeepraten over het Nationaal Militair Museum
VolgendeDe Waddenzeeschool
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter