In de afgelopen 25 jaar is één vraag het allermeest gesteld aan de redactie van Het Klokhuis: hoe is de aarde ontstaan? Het Klokhuis probeert antwoord op die vraag te geven met een spectaculaire 8-delige serie over de prehistorie: De Oertoer. Presentatoren Nienke de la Rive Box en Maurice Lede maken een ongelooflijke reis door de geschiedenis van onze planeet.

In de eerste drie afleveringen zien we de geboorte van de aarde, volgen we het ontstaan van het leven in de zee, de eerste reptielen, het tijdperk van de dinosauriërs en het ontstaan van de zoogdieren. In de volgende vijf afleveringen zien we met welke stappen de eerste aapmensen zich ontwikkelen tot de dominante mensensoort die we nu zijn: de Homo Sapiens. Maurice laat zien hoe die zwervende mensensoort in het Stenen tijdperk uiteindelijk een vaste plek krijgt.

Het onderwerp heeft natuurlijk ook de dramaschrijvers geïnspireerd. Dat heeft een aantal verfrissende afleveringen van Nerd TV opgeleverd en ook het bekende Klokhuis Oergezin is natuurlijk van de partij bij dit toepasselijke thema.

De Klokhuisserie Oertoer is vanaf 30 oktober acht donderdagen te zien bij Zapp op NPO 3.
Tijdens Cinekid op 14 oktober gaan twee afleveringen uit de serie Oertoer in première in de zaal ‘De Openbare Verlichting’ op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam.

Aflevering 1: Planeet aarde - Het Begin, 30 oktober, 18.25 uur, NPO Zapp.
Hoe is de aarde 4,6 miljard jaar geleden ontstaan? Nienke legt uit hoe een gloeiende vuurbol langzaam veranderde in een levende planeet. Hoe is dat gegaan en hoe zag dat er uit, dat eerste leven? Oersoep! Said en Jonathan hebben ook zo hun idee over het allereerste begin.

Aflevering 2: Planeet aarde - Ontstaan van het leven, 6 oktober, 18.25 uur, NPO Zapp.
Als 3,8 miljard jaar geleden de eerste eencelligen in onze oceaan zwemmen, duurt het nog meer dan 3 miljard jaar voordat die zich hebben ontwikkeld tot echte dieren. Maar dan gaan de ontwikkelingen snel. Als er zich een ozonlaag om onze aarde vormt wordt ook leven buiten de oceaan mogelijk! Het leven op land neemt een aanvang. Nienke doet verslag. De makers van Nerd TV hebben de evolutietheorie uitgebeeld op hun zolderkamer!

Aflevering 3: Planeet aarde - Ontwikkeling, 13 oktober, 18.25 uur, NPO Zapp.
Nienke vertelt hoe vanuit zee het gevarieerde dierenrijk is ontstaan zoals we dat nu kennen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Vulkaanuitbarstingen, meteorietinslagen en ijstijden teisterden alles wat leefde. Diersoorten verdwenen of stierven uit. Zo ook de beruchte dinosauriërs.

Aflevering 4: Ontstaan van de mens - Oermens, 27 november, 18.25 uur, NPO Zapp
Ontmoet onze voorouders! Aan de hand van wetenschappelijke theorieën reconstrueert Maurice onze geschiedenis. Hoe zijn wij ontstaan? Zo’n 10 miljoen jaar geleden begonnen apen in Oost Afrika op twee benen te lopen. Het ontstaan van de mensaap. Bioloog Arno van Berge Henegouwen van Museon laat aan de hand van schedels zien hoe onze hersenen steeds groter werden. En handiger! Becki en Malika vinden het veel handiger als Adam en Eva hun voorouders zijn.

Aflevering 5: Ontstaan van de mens - Homo Erectus, 4 december, 18.25 uur, NPO Zapp.
Ontmoet onze voorouders! Aan de hand van wetenschappelijke theorieën reconstrueert Maurice onze geschiedenis. Vandaag de Homo Erectus. Om zich tegen wilde dieren te beschermen is de mensaap op twee benen gaan lopen. Wetenschapper John de Vos laat in Naturalis de originele botten zien. De makers van Nerd TV gaan op zoek naar de eerste nerd!

Aflevering 6: Ontstaan van de mens - Homo Sapiens, 11 december, 18.25 uur, NPO Zapp.
Homo Sapiens, de denkende mens, is maar één van de mensensoorten die in het verleden op onze aardbol hebben rondgewandeld. Maar wel de meest succesvolle! Deze soort is als enige overgebleven. Oorspronkelijk komen we uit Afrika. Maurice vertelt hoe wij 60.000 jaar geleden over de aardbol uitgewaaierd zijn. Zou er ook een Cowboy Sapiens zijn?

Aflevering 7: Steentijd - Jagers/Verzamelaars, 18 december, 18.25 uur, NPO Zapp.
10.000 Jaar geleden zag Nederland er heel anders uit dan nu. Dorpen en steden bestonden nog lang niet. Groepjes jagers/verzamelaars trokken rond op zoek naar voedsel. Maurice gaat terug in de tijd om mee te maken hoe de jagers/verzamelaars toen leefden. En hij gaat mee op jacht.

Aflevering 8: Steentijd - Eerste Boeren, 23 december, 18.25 uur, NPO Zapp.
7.500 jaar geleden trokken er in ons land alleen nog jagers/verzamelaars rond. Maar dan gebeurt er iets. Vanuit midden Europa trekken de eerste boeren Limburg binnen. Het zijn de Bandkeramiekers. Nienke gaat op bezoek bij deze boeren en ziet dat er een hele nieuwe manier van leven ontstaat. De Nieuwe Steentijd is aangebroken.

Naar de website

VorigeFeest mee met de Kinderboekenweek van woensdag 1 tot zondag 12 oktober
VolgendeLesmethode Mediawijs met Kidsweek in de Klas
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter