Alvast veel kijkplezier!

Week 18

Maandag 2 mei 2011 Klokhuiskantoor 35: Bart de meter / Granaatappel / Afstandsbediening
Elke maandag het Klokhuiskantoor! Alle presentatoren gaan weer op stap. Bart meet de hoogte van de vuurtoren van Stavoren. Natuurlijk niet met een liniaal, maar lekker ingewikkeld met een dieptemeter en een tuinslang gevuld met water. Zal hij zo toch de hoogte van de toren kunnen bepalen? Lisa heeft het over de granaatappel en Dolores legt uit hoe een afstandsbediening werkt.

Dinsdag 3 mei 2011 Spijkerbroek
De spijkerbroek is één van de meest gedragen kledingstukken. Alleen in Nederland gaan er jaarlijks al 15 miljoen over de toonbank. Margreet duikt in de geschiedenis in van de spijkerbroek en gaat naar een spijkerbroekenontwerper.

Woensdag 4 mei 2011 Mensenrechten
Er zijn helaas nog steeds landen waar het heel slecht gesteld is met de rechten van de mens. En vaak hebben vooral de kinderrechten het zwaar te verduren. Lisa laat zien hoe Amnesty International de volwassenen en kinderen in deze landen probeert te helpen.

Donderdag 5 mei 2011 Trompettist
Hoe werkt een trompet en hoe moet je op het mondstuk blazen om er geluid uit te krijgen? Dolores komt het te weten bij één van de beste trompettisten van ons land: Erik Vloeimans. Erik laat horen welke stijlen je allemaal op trompet kan spelen, hoe verschillende dempers klinken en hoe hij z’n eigen speelstijl heeft ontwikkeld.

Vrijdag 6 mei 2011 Achtbaanonderhoudsmonteur
Bart draai een dagje mee met de onderhoudsmonteur van Walibi World. Hij maakt testritjes in een houten achtbaan, de X-press en de Goliath. Waarom zit de aan- en uitknop van de Goliath op 42 meter hoogte. Verder kruipt leerling-monteur Bart onder de karretjes voor controle en onderhoud.  

Week 19

Maandag 9 mei 2011 Klokhuiskantoor 36 Bart de Meter / Citroen / Brood Bakken
Bart meet weer de hoogte van de vuurtoren van Stavoren. Natuurlijk niet met een liniaal, maar lekker ingewikkeld, met behulp van de kromming van de aarde! Hij heeft een speedboot nodig om een eindje van de toren af te varen. Lisa weet alles over de geschiedenis van de citroen en Dolores legt uit hoe iedere dag 200.000 broden worden gebakken in de fabriek. En natuurlijk volgen we weer de belevenissen op Het Klokhuiskantoor.

Dinsdag 10 mei 2011 Fruitterminal
Waar komt het fruit vandaan wat we het hele jaar door kunnen kopen? Bart gaat naar de fruitterminal in de Rotterdamse haven en ziet hoe het laden en lossen van miljoenen kilo’s fruit in z’n werk gaat.

Woensdag 11 mei 2011 Delfly
Vogels en insecten zijn zeer goede vliegers. Ze zijn heel wendbaar en kunnen supersnel stijgen en dalen, daar kan geen straaljager tegen op. Geen wonder dat vliegtuigontwerpers proberen om ze na te bouwen, zodat vliegtuigen net zo goed kunnen vliegen als vogels en insecten. Bij de TU Delft komen ze al aardig in de buurt met de Delfly. Lisa wil weten hoe deze vliegmachine werkt. Het geheim van de Delfy: net zo goed kunnen fladderen als een libelle!

Donderdag 12 mei 2011 Chirurgentraining
Voordat je chirurg bent moet je heel veel oefenen. Lisa gaat kijken hoe chirurgen in opleiding het vak leren. Ze gebruiken daarvoor een game, maar ook een doos waarin ze met een camera een operatie nabootsen. Na veel oefenen mogen de nieuwe chirurgen uiteindelijk voor het eerst een echte operatie doen. Ze gaan met een camera een operatie in de buik uitvoeren.

Vrijdag 13 mei 2011 Marcel Wanders
Het Klokhuis maakte ooit een aflevering met industrieel ontwerper Marcel Wanders. Voor de rubriek ‘Hoe is het toch met..?’ zoekt Lisa ‘m op en ziet dat hij nog steeds waanzinnige dingen ontwerpt. Van enorme schermerlampen tot complete interieurs voor huizen en hotels. Met het mooiste ontwerp vindt Lisa de mozaïekauto!


Week 20

Maandag 16 mei 2011 Klokhuiskantoor 37 Konijnen / Bloemblaadjes / Witlof
Elke maandag een mix van onderwerpen in Het Klokhuiskantoor! Dolores weet waarom konijnen lange voortanden hebben. Margreet legt uit waarom bloemblaadjes open en dicht gaan en Bart gaat kijken hoe witlof wordt geteeld.

Dinsdag 17 mei 2011 Amfibieën
Hoe is het met de stand van de amfibieën in ons land? Bart gaat het vragen bij een amfibieënteller. Verder trekt hij z’n waadpak aan en gaat met z’n schepnet in een sloot op zoek naar amfibieën. Zal hij wat vinden?

Woensdag 18 mei 2011 Grondstofhaven
Dolores gaat naar de bulkhaven op de Maasvlakte in Rotterdam. Daar komen enorme schepen binnen met bulkgoederen. Bulkgoederen zijn spullen die onverpakt in grote hoeveelheden worden vervoerd, zoals kolen, ijzererts of olie. Dolores laat zien wat er gebeurt tijdens de overslag van de bulk.

Donderdag 19 mei 2011 3D TV
Zet je 3D-bril op, want Het Klokhuis is vanavond gedeeltelijk in 3D! Mustafa legt uit hoe 3D-televisie werkt. Hoe kan het dat we sowieso ‘diepte’ en perspectief kunnen zien? En hoe kan je dan film en tv driedimensionaal kijken? En waarom moet je eigenlijk een 3D-bril op? Verder bezoekt Mustafa de studio waar een Klokhuisscène in 3D wordt opgenomen. Daar komt hij te weten hoe een 3D-camera werkt en natuurlijk zien we het eindresultaat in 3D!

Vrijdag 20 mei 2011 Zangtechniek
Om te zingen heb je altijd het instrument bij je: de stembanden! Maar hoe kan je ze het beste gebruiken? Bart krijgt zangles van zangeres en zangcoach Esther Hart en stemmendokter Jaap van Twisk onderzoekt Bart’s stembanden. Tot slot is Bart erbij als Edsilia Rombley voor haar opt

Naar de website

VorigeKinderen maken bevrijdingslied
VolgendeVliegtuigmaaltijden proeven bij de Aviodrome
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter