Hoe zit het op Moendoes met de zwaartekracht, en met de seizoenen? Zijn de lokale dieren gevaarlijk? Hoe zit de taal van de bewoners in elkaar? En wat betekenen die gele driehoekjes?


“Breng de onbekende planeet Moendoes in kaart” is de opdracht voor de leerlingen die het wetenschapsspel Expeditie Moendoes spelen. Na een kort startverhaal gaan leerlingen uit groep 6-7-8 als een team wetenschappers aan het werk en leren op speelse wijze in ongeveer een uur meer over de essentie van wetenschap. Aan de hand van vragenkaartjes en bronnen verzamelen zij informatie, leiden gegevens af, werken samen, puzzelen, strijden tegen elkaar en ‘publiceren’ hun resultaten. Na het spel kan de leerkracht desgewenst een van de vervolgactiviteiten uit de leerkrachtenhandleiding doen – een proefje bijvoorbeeld, of een tekenopdracht.


Al doende krijgen leerlingen meer inzicht in het wetenschappelijk denken en doen. Het wetenschapsspel wordt voor een belangrijk deel verspreid via de Wetenschapsknooppunten van universiteiten, die wetenschapseducatieprogramma’s aanbieden aan basisscholen in de regio. Het spel kan tevens gratis worden gedownload en als fysiek spel besteld worden via De Praktijk: www.praktijk.nu.

Naar de website

VorigeWaterWise
VolgendeLespakket over landschap en natuur voor jongeren
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter