Gratis inspirerend online onderwijs voor iedereen, overal. Dat is het doel van de Khan Academy.

Stichting Khan Academy NL heeft als missie om de Khan Academy in het Nederlands te vertalen en voor iedereen die het Engels niet machtig is beschikbaar te maken. De stichting is door de Khan Academy USA aangewezen als Dutch language advocate voor het Nederlandse taalgebied.

Achtergrond

De Khan Academy is opgericht door Salman Khan. Hij begon eind 2004 bijlessen wiskunde te geven aan zijn nichtje Nadia. Doordat ze ver van elkaar woonden, plaatste Khan instructiefilmpjes op YouTube. Al snel bleek dat niet alleen zijn nichtje de filmpjes bekeek. Meer mensen ontdekten de filmpjes en Khan kreeg veel positieve reacties. Zóveel dat hij in 2009 besloot zijn baan op te zeggen en een non-profit organisatie op te richten. Vanaf toen ging het snel. In het YouTube kanaal van de Khan Academy staan inmiddels ruim 3300 Engelstalige filmpjes. De video’s behandelen uiteenlopende vakgebieden op verschillende niveaus. Van wiskunde tot geschiedenis. En van begin basisschool tot eind middelbare school.
Video-instructies in het Nederlands

Voor veel kinderen is het nu al goed mogelijk om de Khan Academy te gebruiken. Voor andere kinderen die meer moeite hebben met Engels of leren vormt het Engels echter een drempel om de Khan Academy te gebruiken.

Wij werken daarom aan het vertalen van de filmpjes en oefeningen van de Khan Academy naar het Nederlands. Zodat ze bruikbaar worden voor alle leerlingen het Nederlandstalige onderwijs. Een groeiende community van vrijwilligers helpt hierbij. Om zo goed mogelijk aan te sluiten bij de Nederlandse leerlijn wordt het aanbod van de Amerikaanse Khan Academy op termijn aangevuld met specifiek Nederlandse content. Het onderwijs dat de organisatie zo beschikbaar stelt, is gratis toegankelijk. Voor kinderen, maar ook voor bijvoorbeeld volwassenen die hun geheugen willen opfrissen.

De stichting is opgericht in januari 2012 als vervolg op een pilot die docent Arco de Bonte op de koningin Julianaschool heeft gedaan met de Khan Academy. De community van enthousiaste vrijwilligers die zich bij deze pilot had aangesloten besloot om dit initiatief voort te zetten en zich in te zetten om een complete Nederlandstalige versie van Khan Academy te realiseren.

De voornaamste bezigheden op dit moment zijn:

Het vergroten van de community van vrijwilligers
Vertalen (ondertitelen, nasynchroniseren, namaken) van de filmpjes van Khan Academy
Pilot tweetalig onderwijs:
In het schooljaar 2012-2013 starten we in samenwerking met Kennisnet een pilot met de Engelstalige versie van de Khan Academy bij scholen die tweetalig onderwijs aanbieden. Doel is om inzichtelijk te krijgen welke aanpassingen nodig zijn om dit materiaal aan te laten sluiten bij de Nederlandse leerlijn en welke functionaliteiten verbeterd kunnen worden voor een optimaal gebruik.

Donate a day campagne:
In navolging van de succesvolle dag bij Google Nederland, waarbij het voltallige kantoor de hele dag heeft gewerkt aan het vertalen van Salman Khan’s video’s, zijn we de actie ‘Donate a day’ gestart. Het doel is zoveel mogelijk mensen 1 vrije dag te laten doneren door een dag lang filmpjes te vertalen.

Naar de website

VorigeGratis tafels oefenen
VolgendeOnline oefeningen rekensommen
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter