Een goed idee heb je overal voor nodig. Als je een wereldwijd probleem wilt oplossen of gewoon een spreekbeurt moet houden. Maar hoe kom je op een goed idee? Op Schooltv is een web-serie gestart over creatief denken: Idee Puree. Voor het onderwijs wordt creatief denken steeds belangrijker; door SLO is creatief denken benoemd tot 21-eeuwse vaardigheid.

In Idee Puree probeert kunstenaar Maarten Bel met acht kinderen technieken uit om op een goed idee te komen. En dat levert hilarische momenten op. Want wat gebeurt er als jouw zelfgemaakte konijntje van klei een ongeluk krijgt? Als je een lepel niet gebruikt om mee te eten maar om mee te bespioneren. En als je een selfie maakt met peperkoek? De beproevingen worden van commentaar voorzien door sidekick en kater Wolfgang.

Onderwijs
Schooltv sluit met de serie aan bij, de door SLO benoemde, vaardigheden voor de 21ste eeuw. Creatief denken en handelen is het vermogen om nieuwe en/of ongebruikelijke maar toepasbare ideeën voor bestaande vraagstukken te vinden. Iedereen kan dat ontwikkelen. Idee Puree geeft leerkrachten de mogelijkheid om creatief denken in de klas te introduceren. De technieken die gebruikt worden geven directe handvatten om met kwesties aan de slag te gaan.

Maarten Bel
Kunstenaar Maarten Bel schakelt gemakkelijk met kinderen en met zijn snelle warming-up, gevatte opmerkingen en interessante anekdotes is hij dé ideale figuur om creatief mee te denken. Hij begeleidde tal van educatieve kunstprojecten voor kinderen op bijvoorbeeld basisscholen, bij het Stedelijk museum en bij museum Boijmans van Beuningen. Daarnaast maakt Maarten eigen werk. Van installaties tot performances. Zijn werk is conceptueel. En last but not least Maarten is een kattenman.

Info
Vanaf vandaag vind je alle zes de afleveringen van Idee Puree in een interactieve schoolplaat op schooltv.nl/schoolplaat/ideepuree.

Naar de website

VorigeCreatieve lesideeën Kinderboekenweek 2018
VolgendeGratis lessen over de dood op de basisschool
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter