Samsam gelooft dat kinderen elkaar beter begrijpen en respecteren als ze elkaar ook werkelijk ontmoeten. Empathie en begrip voor de ander voorkomt volgens Samsam spanningen en conflicten in de samenleving. Maar hoe leer je 'de ander' kennen als je die persoon nooit ontmoet? Dat kan nu via de Samsam Scholenruil! Doe jij ook mee met jouw klas?

De Scholenruil
Met de Scholenruil komen leerlingen in contact met leeftijdsgenoten die ze misschien in het dagelijks leven minder snel tegen komen. De helft van jouw klas (groepen 5, 6 of 7) gaat met een bus naar een andere school ergens in Nederland. De andere helft krijgt visite van die andere school. Denk aan een school uit de Randstad, die zich mengt met een school van het platteland, of bijvoorbeeld een vrije school die een kijkje neemt op een gereformeerde school. Met deze gratis activiteit besteed je op een leuke en ludieke manier aandacht aan burgerschap.

Hoe werkt het?
De kinderen gaan in groepjes aan de slag met opdrachten die ze laat nadenken over verschillen en overeenkomsten. Aan de hand van journalistieke opdrachten, interviews en het maken van filmpjes leren de kinderen begrip en interesse te tonen. Samsam is erbij om een reportage te maken. Een verslag van de scholenruil is te lezen op de website en misschien zelfs ook in het magazine! De scholenruil vindt plaats in de eerste weken van juni 2015.

Evenement!
Wat heb je aan een ontmoeting, als je elkaar nooit meer ziet? Daarom vindt er op woensdagmiddag 23 september een spetterend slotevenement plaats in Amsterdam (Pakhuis de Zwijger) tijdens de Vredesweek. Alle leerlingen, hun ouders en de leerkrachten zijn uitgenodigd. De nieuwe vrienden krijgen hun eigen gemaakte filmpjes te zien en een spannende voorstelling die in het teken staat van vriendschap, ontmoeting en verbroedering.

Wil je graag meedoen met de scholenruil, of wil je meer informatie? Mail dan voor 20 mei naar info@samsam.net of bel 088-7120340 en vraag naar Layla.

Naar de website

VorigeKinderarbeid is toch niet van deze tijd
VolgendeKosteloos, inspirerend, betekenisvol en verzorgd project: Kom samen met dance4life in actie voor een wereld zonder aids!
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter