NEMO ontwikkelt nieuw lesmateriaal met interactieve workshop voor groep 7/8 PO

Iedereen kent wel de afbeelding waarin in één tekening zowel een jonge vrouw als een oude vrouw te zien is. We zien één van de twee vrouwen, nooit beiden tegelijk. Dergelijke optische illusies foppen ons brein. Ze vormen tevens onderdeel van het nieuwe lespakket van NEMO voor groep 7 en 8 PO: Reis door de Geest. Naast optische illusies brengt dit lespakket het brein van leerlingen in de war bijvoorbeeld met het schrijven in spiegelbeeld. Tevens ervaren leerlingen hoe moeilijk het is om als ooggetuige een misdrijf op te moeten lossen of wat de invloed van muziek op de sfeer in een film is (is een spannende film zonder muziek nog steeds spannend?). Het lespakket geeft via de workshop Brein-Lab tips hoe ze hun geheugen kunnen verbeteren.

Lespakket over het brein
Lespakket Reis door de Geest gaat dus over het brein, het meest mysterieuze orgaan van ons lichaam. Het hoort bij de gelijknamige tentoonstelling van NEMO Reis door de Geest. Centraal staat hoe onze hersenen werken; over bijzondere kunsten, maar ook over de tekortkomingen van het brein.

Alle lessen zijn voorbereid
Het lespakket bestaat uit vier activiteiten, waarvan twee bij NEMO plaatsvinden. Op school maken leerlingen kennis met optische illusies en moeilijke raadsels. In NEMO worden hun hersenen flink op de proef gesteld via de interactieve workshop Brein-Lab en het bezoek aan de tentoonstelling Reis door de Geest. Het lespakket wordt op school afgerond met het maken van twee hersenspelletjes, waaronder een thaumatroop. Ook de lessen op school zijn al door NEMO voorbereid.

Praktische informatie
Het lespakket is gratis te downloaden van e-NEMO.nl onder Educatie. De kosten voor het bezoek aan NEMO zijn voor zowel de leerlingen als begeleiders € 5,50 per persoon. Er zijn geen extra kosten verbonden aan de workshop Brein-Lab. De eerste 100 scholen die dit lespakket boeken krijgen een boekje over optische illusies cadeau.

Locatie: Oosterdok 2, 1011 VX Amsterdam (bovenop de IJ-tunnel op 15 minuten loopafstand van Amsterdam Centraal Station).

Over Science Center NEMO
NEMO is het grootste science center van Nederland waar leerlingen op interactieve niet-schoolse wijze kennismaken met een wereld vol wetenschap en technologie. Het lesmateriaal biedt structuur bij een bezoek aan NEMO en zorgt voor verdere verdieping van de lesstof. Al het lesmateriaal is gebaseerd op de didactiek van het onderzoekend en ontwerpend leren. Doel is stimulering en ontwikkeling van een onderzoekende houding en het bijbrengen van probleemoplossende vaardigheden.

Naar de website

VorigeVier geboortedag Annie M.G. Schmidt met lesboek Annies verjaardag
VolgendeSchoolTV Actueel aflevering 4
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter