Nieuw in Museum Boerhaave: BeMused door Ongedierte en besmettelijke ziekten

Wat is BeMused?
BeMused is een unieke verzameling van actieve en stimulerende lesprogramma’s voor het VMBO. Het programma is ontwikkeld door de zes Leidse musea en het Regionaal Archief Leiden in nauwe samenwerking met docenten en leerlingen uit het VMBO. De programma’s van BeMused zijn zo ontwikkeld dat ze bij de kerndoelen van verschillende leerwegen en sectoren aansluiten. Door de samenwerking tussen musea, docenten en leerlingen passen de programma’s goed bij de belevingswereld van de VMBO-leerling.

BeMused door Ongedierte en besmettelijke ziekten
Onder een eenvoudig te bedienen microscoop met groot kijkvenster bekijken leerlingen een mug, mensenvlo, hoofdluis en een schaamluis van dichtbij. Daarnaast sorteren leerlingen voorwerpen als een doucheslipper, bierglas, afwasmiddel, wimpertang of condoom in een groep met voorwerpen die besmettelijke ziekten kunnen overbrengen of de kans daarop kan verminderen. De rondleiding gaat over ziekten en hygiëne door de eeuwen heen, waarbij ze o.a. amputatietangen uit de Gouden Eeuw en microscopen van Antoni van Leeuwenhoek zien.

Doelstellingen
In dit programma maken leerlingen kennis met besmettelijke ziekten en leren ze dat hygiëne een relatief jong begrip is. Pas in de 19de eeuw had men het verband gelegd tussen ziektekiemen en ziekten en kwam het idee dat men beter hygiënisch te werk kon gaan. Tegenwoordig zijn salmonella, legionella, gekkekoeienziekte, varkenspest en Q-koorts het gesprek van de dag, maar ook griep en soa’s staan dichtbij de leefwereld van leerlingen.

Doelgroep
Het programma is geschikt voor alle leerwegen en de sector Zorg & welzijn. Het sluit aan bij de vakken verzorging en biologie. Het programma is geschikt voor de bovenbouw en voor leerlingen uit het tweede jaar en dient dan vooral ter oriëntatie. Het programma sluit aan bij de kerndoelen D: Mens en natuur en E: Mens en maatschappij

Kosten
De kosten voor deelname aan dit programma bedragen € 3,50 per leerling. Docenten en begeleiders hebben gratis toegang. Het museum accepteert de Cultuurkaart en CKV-bonnen. Pinnen is mogelijk.

Voor meer informatie over dit programma kunt u terecht op de website (zie de link hieronder).

Naar de website

VorigeNEMO onderwijsavond
VolgendeMuseum en School voor groep 6
Reacties (0)

Er zijn bij dit lesidee nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter