Brainstorm: je hersenen begrijpen met SchoolTV

Hoe werkt je brein als je boos bent, lacht of je verveelt? Brainstorm, een programma van SchoolTV en NTR, duikt in de wereld van je hersenen. Presentator Janouk Kelderman en hersenwetenschapper Job van den Hurk onderzoeken dit met experimenten en vragen. Brainstorm wordt elke vrijdag om 17:25 uitgezonden op Zapp en is bedoeld voor kinderen van 8 tot 14 jaar. Maar het onderwero is natuurlijk ook interessant voor volwassenen.

Hersenwetenschappen als basis

Brainstorm is geen standaard biologieles. Het gebruikt praktische tests en vragen om de hersenen te begrijpen. Waarom kun je niet stoppen met eten als je gestrest bent? Hoe beïnvloedt je brein wat je online zegt? Afleveringen over thema’s zoals angst, het puberbrein of geheugen mixen wetenschap met toegankelijke uitleg. In een proefje zie je bijvoorbeeld hoe je brein kleuren anders waarneemt of hoe honger je keuzes verandert.

Leuke filmpjes voor bij de les

Voor docenten is Brainstorm goed bruikbaar in verschillende lessen. De filmpjes passen bij onder andere lessen over biologie, gezondheid of sociale vaardigheden. De video's duren rond de 20 minuten. Daardoor zijn ze eenvoudig in een les te gebruiken, vooral in het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Leraren kunnen ze combineren met SchoolTV’s interactieve schoolplaten voor een bredere les.

VorigeAI als digitale docent: een volgende stap voor het onderwijs?
VolgendeKinderen herdenken 80 jaar vrijheid
Reacties (0)

Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst

Laat een reactie achter