
Afgelopen zondag vond de tiende editie van de Nationale Kinderherdenking plaats in Madurodam. In het jaar waarin Nederland 80 jaar vrijheid viert, gaven kinderen op hun eigen manier invulling aan de betekenis van vrijheid – toen, nu en in de toekomst. Tijdens de herdenking werd niet alleen stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, maar ook bij de vele conflicten die wereldwijd nog steeds plaatsvinden én de rol die kinderen kunnen spelen in het behoud van vrijheid. Zo vertelde Lilach (13) over haar 100-jarige overgrootmoeder die acht concentratiekampen overleefde en Madurodam-burgemeester Rand (18) en Logen (14) over hun vlucht vanuit Syrië naar Nederland.
Een bijzondere gast was George Maduro Alvarez-Correa, de neef van oorlogsheld George Maduro. Hij werd geïnterviewd door presentator Klaas van Kruistum. Kort voor 20.00 uur blies Wouter (10) de Taptoe vanaf de vuurtoren, waarna 2 minuten stilte volgden. De herdenking eindigde met een stille tocht door het park en een kranslegging bij het monument van George Maduro. Eerder die middag namen 800 kinderen uit sociaal kwetsbare wijken deel aan een speciaal middagprogramma waarbij hen op spelenderwijs werd geleerd wat herdenken is. Voor meer informatie, zie: www.nationalekinderherdenking.nl.
In een tijd waarin vrijheid steeds minder vanzelfsprekend voelt, is het belangrijker dan ooit om stil te staan bij de betekenis van vrijheid en de manieren waarop deze behouden kan blijven. Kinderen zijn de toekomst en juist daarom is het van belang dat zij betrokken worden bij herdenken en leren wat nodig is om vrijheid te beschermen. Dorien Korsten, directeur van de Nationale Kinderherdenking, blikt terug op een geslaagde jubileumeditie:
“Verhalen die zich tijdens de oorlog hebben afgespeeld of verhalen van kinderen die zelf een oorlog hebben meegemaakt, komen hard binnen bij kinderen. Die emoties kunnen we niet wegnemen, maar we kunnen er wel hoop tegenover zetten. Dat is precies wat we vandaag tijdens de Nationale Kinderherdenking hebben gedaan. Erover blijven praten en actie ondernemen is belangrijk om vrijheid te behouden en mede dankzij deze herdenking snappen kinderen als geen ander hoe cruciaal een leven in vrijheid is.”
Middagprogramma voor kinderen uit sociaal kwetsbare wijken
Voor kinderen uit sociaal kwetsbare wijken, voor wie het niet vanzelfsprekend is om de Nationale Kinderherdenking bij te wonen, werd een speciaal middagprogramma georganiseerd. Zo’n 800 kinderen uit het hele land namen deel aan dit programma, waarin zij spelenderwijs leerden wat herdenken inhoudt, wie er herdacht worden en waarom het belangrijk is stil te staan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Zo deelde Benjamin (11) van Scouting Subanhara Liemers Groep het oorlogsverhaal van Bert Woudstra, een Joodse scout die tijdens de oorlog op maar liefst 13 plekken moest onderduiken. De kinderen schilderden herdenkingssteentjes, namen deel aan sport- en spelactiviteiten en ontdekten de bezienswaardigheden van Madurodam. Na een maaltijd sloten zij ook aan bij de Nationale Kinderherdenking.
Er zijn bij dit artikel nog geen reacties geplaatst